De Universiteit van Santo Tomas (UST) is de oudste bestaande universiteit in Azië en is gevestigd in Manila, de Filipijnen. De universiteit werd opgericht in 1611 door de Spaanse Dominicaanse orde en is vernoemd naar de heilige Thomas van Aquino, de patroonheilige van de wetenschappers.

De oprichting van de Universiteit van Santo Tomas volgde op 28 april 1611. Met de oorspronkelijke campus in Intramuros, de ommuurde stad Manilla, heette UST eerst Colegio de Nuestra Señora del Santisimo Rosario. Dit werd later omgedoopt tot Colegio de Santo Tomas, in herinnering aan de belangrijkste dominicaanse theoloog, St. Thomas van Aquino.

Op 29 juli 1619 kreeg het Colegio toestemming om academische graden in theologie en filosofie te verlenen. Op 20 november 1645 verhief paus Innocentius X het college tot universiteit. In 1680 werd het vervolgens onder de koninklijke bescherming van de Spaanse monarchie geplaatst. In 1681 verklaarde paus Innocentius XI het tot een openbare universiteit voor algemene studies, waardoor het andere graden kon verlenen. In 1734 machtigde paus Clemens XII de universiteit om graden te verlenen in alle bestaande faculteiten, evenals in alle andere die in de toekomst zouden kunnen worden geïntroduceerd. De paus keurde ook het curriculum op het hele gebied van jurisprudentie goed.

Door de verdrijving van de Sociëteit van Jezus uit de Filippijnen in 1768 bleef de Universiteit van Santo Tomas de enige instelling voor hoger onderwijs op de eilanden.

Op 20 mei 1865 gaf een koninklijk bevel van koningin Isabella II de universiteit de bevoegdheid om alle scholen in de Filippijnen te leiden en te begeleiden en de rector van de universiteit werd ambtshalve hoofd van het secundair en hoger onderwijs in de Filippijnen. Alle diploma’s die door andere scholen waren afgegeven, werden goedgekeurd door de rector van de universiteit en examens die leidden tot de afgifte van dergelijke diploma’s werden begeleid door de Dominicaanse professoren van UST.

Op 17 september 1902 maakte paus Leo XIII van de Universiteit van Santo Tomas een “Pontificale Universiteit”, en tegen 1947 verleende paus Pius XII haar de titel van “De Katholieke Universiteit van de Filipijnen”. De Universiteit van Santo Tomas is de tweede universiteit ter wereld na de Gregoriaanse Universiteit in Rome die de formele titel van Pauselijke Universiteit heeft gekregen. De Gregoriaanse Universiteit mocht deze titel in 1873 aannemen.

In de beginjaren van de universiteit richtte de Dominicaanse orde zich voornamelijk op de opleiding van Spaanse missionarissen en de vorming van de lokale clerus. Later begon de universiteit zich te richten op de opleiding van de lokale bevolking en werden er cursussen aangeboden in theologie, rechten, geneeskunde en kunsten en letteren.

In de 19e eeuw groeide de universiteit snel en begon het een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling van de Filipijnse cultuur en samenleving. Zo was de universiteit actief betrokken bij de oprichting van de Filipijnse nationale beweging en werden veel prominente Filipijnse leiders en intellectuelen opgeleid aan de universiteit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de universiteit zwaar beschadigd en moest het haar activiteiten tijdelijk staken. Na de oorlog werd de universiteit echter snel hersteld en uitgebreid, en groeide het uit tot een van de meest vooraanstaande universiteiten in de Filipijnen en Azië.

Vandaag de dag biedt de Universiteit van Santo Tomas nog steeds een breed scala aan cursussen aan in verschillende vakgebieden, en blijft het een belangrijke kracht in de Filipijnse academische wereld en samenleving.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 2 april 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: