De Filipijnen werden op 12 juni 1898 onafhankelijk van Spanje verklaard, na meer dan 300 jaar koloniale overheersing. Deze onafhankelijkheid was echter van korte duur omdat de Filipijnen al snel onder Amerikaans koloniaal bestuur kwamen te staan. In 1946 werden de Filipijnen uiteindelijk opnieuw onafhankelijk verklaard van de Verenigde Staten na een periode van 48 jaar Amerikaanse koloniale overheersing.

Onafhankelijkheidsdag, ook wel bekend als “Araw ng Kalayaan”, wordt dus gevierd op 12 juni in de Filipijnen. De viering omvat vaak parades, vlaggenceremonies, culturele optredens en vuurwerkshows. Het is een nationale feestdag in de Filipijnen, wat betekent dat de meeste bedrijven en overheidsinstellingen gesloten zijn en veel mensen vrij hebben.

In Nederland en België wordt ook vaak de onafhankelijkheidsdag gevierd, in het weekend voor of na 12 juni. Zo vinden in Nederland de Philippine Independence Day Picnic’s plaats in Spaarnwoude.

Organiseer je ook een onafhankelijkheidsdagviering of ander evenement voor in Nederland of België wonende Filipijnen, gebruik dan onderstaand formulier met informatie om ons te informeren. Wij kunnen deze dan opnemen op deze website.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: