Filipijns eten of de Filipijnse keuken (Filipijns: Lutuing Pilipino / Pagkaing Pilipino) is een mix van de keukens van meer dan honderd verschillende etnisch-linguïstische groepen die overal in de Filipijnse archipel te vinden zijn.

De meerderheid van de reguliere Filipijnse gerechten die worden beschouwd als Filipijnse gerechten zijn afkomstig uit de keukens van de etno-linguïstische groepen Ilocano, Pangasinan, Kapampangan, Tagalog, Bicolano, Visayan (Cebuano, Hiligaynon en Waray), Chavacano en Maranao.

De stijl van koken en de gebruikte ingrediënten, is in de loop van vele eeuwen geëvolueerd van hun Austronesische afkomst (gedeeld met Maleisische en Indonesische keukens) tot een gemengde keuken met Indiase, Chinese, Spaanse en Amerikaanse invloeden, in overeenstemming met de grote golven van invloed die de culturen van de archipel heeft verrijkt.

De gerechten variëren van heel eenvoudig, zoals een maaltijd van gebakken gezouten vis en rijst, tot de complexe paella’s en cozidos gemaakt voor feesten van Iberische afkomst. Populaire gerechten zijn onder andere:

  • adobo (kip of varkensvlees gestoofd in knoflook, azijn, olie en sojasaus, of gekookt tot het droog is)
  • afritada (kip of varkensvlees gestoofd in tomatensaus met groenten)
  • krokant pata (gefrituurd varkenspootje
  • hamonado (varkensvlees gezoet in ananassaus)
  • kaldereta (vlees in tomatensausstoofpot),
  • kare-kare (ossenstaart en groenten gekookt in pindasaus)
  • lechón (hele geroosterd varken)
  • longganisa (Filipijnse worst)
  • loempia (verse of gefrituurde loempia’s).
  • mechado (gehakt in soja- en tomatensaus)
  • pancit (noedels)
  • pinakbet (kabocha squash, aubergine, bonen, okra en tomatenstoofpot op smaak gebracht met garnalenpasta)
  • puchero (rundvlees in bananen en tomatensaus)
  • sinigang (vlees of zeevruchten in zure bouillon),
  • tapa (gerookt rundvlees)
  • torta (omelet)

In Nederland zijn Filipijnse producten te koop in toko’s.