Kingdom of Jesus Christ, The Name Above Every Name (KJC) is een religieuze groepering die is opgericht in de Filipijnen door de evangelist en prediker Apollo Quiboloy (geboren op 22 april 1950 in Davao City). De groep heeft zijn hoofdkwartier in Davao City en heeft volgelingen in de Filipijnen (ongeveer 4 miljoen) leden en over de hele wereld.

De leerstellingen van KJC zijn gebaseerd op de Bijbel en Quiboloy’s interpretatie van de Schrift. De groep gelooft in de Drie-eenheid en de komst van het Koninkrijk van God op aarde. Ze geloven ook dat Quiboloy de “gekozen Zoon van God” is en dat hij de vervulling is van verschillende profetieën in de Bijbel.

KJC heeft verschillende humanitaire programma’s en missies over de hele wereld, waaronder medische missies, noodhulp, armoedebestrijding en huisvestingsprojecten. Ze zijn ook bekend om hun massale bijeenkomsten en evangelisatie-inspanningen, die gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk mensen met hun boodschap.

KJC is bekritiseerd vanwege haar doctrine van “heilige gehoorzaamheid”, die vereist dat leden hun eigen wil onderwerpen aan die van de leider en hun geloof en toewijding uitsluitend richten op Quiboloy. Ook zijn er beschuldigingen van mensen- en kinderhandel, schijnhuwelijken, sexuele en financiële uitbuiting van leden en het gebruik van dwang om donaties te verkrijgen. De groep heeft deze beschuldigingen ontkend en blijft actief in haar evangelisatie-inspanningen in de Filipijnen en daarbuiten.

Apollo Quiboloy en Rodrigo Duterte

Apollo Quiboloy en Rodrigo Duterte hebben een complexe relatie, die teruggaat tot de tijd dat Duterte nog burgemeester was van de stad Davao op de Filippijnen. Quiboloy heeft een grote invloed in Davao en steunde Duterte bij zijn politieke campagnes.

Duterte heeft Quiboloy ook publiekelijk gesteund en lof toegezwaaid voor zijn werk in de gemeenschap en zijn bijdragen aan de ontwikkeling van Davao. In ruil daarvoor heeft Quiboloy Duterte gesteund bij zijn politieke ambities, waaronder zijn succesvolle campagne voor het presidentschap van de Filippijnen in 2016.

Sekte of religie?

“Kingdom of Jesus Christ, The Name Above Every Name” is een religieuze organisatie die door sommigen als een sekte wordt beschouwd vanwege de controversiële overtuigingen en praktijken die door sommige leden worden gevolgd. De leider en oprichter Apollo Quiboloy, beschouwt zichzelf als de “vervulde” zoon van God en beweert dat hij de enige aardse autoriteit is die door God is aangewezen om te regeren over de mensheid.

Het label ‘sekte’ wordt vaak wordt gebruikt om groepen te beschrijven die afwijken van de traditionele doctrines en praktijken van gevestigde religies. Dit betekent echter niet automatisch dat deze groepen kwaadaardig of schadelijk zijn.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2023

Snel naar categorie

Tijdens de periode juli en oktober kan je beter niet reizen in Luzon wegens mogelijkheid van typhoons (orkanen).