Emilio Aguinaldo was een Filipijnse revolutionaire leider en staatsman. Hij werd geboren op 22 maart 1869 in Kawit, Cavite en overleed op 6 februari 1964 in Quezon City, Filipijnen.

Aguinaldo leidde de Filipijnse revolutie tegen de Spaanse koloniale overheersing in 1896 en werd de eerste president van de Filipijnse Republiek in 1899, nadat de Filipijnen onafhankelijkheid uitriepen van Spanje. Hij was toen 29 jaar oud en de jongste president van de Filipijnen tot op heden.

Aguinaldo werd echter gedwongen om zich over te geven aan de Verenigde Staten in 1901, nadat de Amerikanen de Filipijnen hadden veroverd tijdens de Filipijns-Amerikaanse Oorlog. Hij werd gevangen genomen en geëxileerd naar Hong Kong. Na zijn terugkeer naar de Filipijnen in 1913 raakte hij betrokken bij de politiek en werd hij een actief leider van de onafhankelijkheidsbeweging.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Aguinaldo samen met de Japanse bezetters, wat leidde tot controverse en kritiek van zijn medestanders in de onafhankelijkheidsbeweging. Na de oorlog speelde hij een actieve rol in de politiek en diende hij in verschillende functies, waaronder als afgevaardigde en senator.

Aguinaldo wordt nog steeds vereerd als een nationale held en een symbool van de Filipijnse onafhankelijkheidsbeweging.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: