Fuerza de San Pedro

Fort San Pedro in Cebu City is het kleinste, oudste tri-bastionfort van het land. Dit was de kern van de Spaanse nederzetting op de Filipijnen. Het fort is aangelegd door de Spanjaarden met hulp van lokale Cebuano arbeiders tijdens het bewind van de Spaanse conquistador Miguel López de Legazpi.

De bouwdatum van het stenen fort is onzeker, hoewel er wordt beweerd dat een jezuïet Antonio Campioni in 1630 een stenen fort heeft gebouwd, de poort van het fort draagt de datum 1738 samen met het wapen van Castilië en Leon.

Het fort heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Filipijnen, omdat het een belangrijke uitvalsbasis was voor de Spaanse koloniale overheersing van het land. Het fort diende als militaire basis voor de Spanjaarden tijdens hun strijd tegen de opstandige inheemse bevolking en de Britten tijdens hun invasie in de 18e eeuw.

Na de Spaanse koloniale periode werd het fort gebruikt als Amerikaanse militaire basis tijdens de Filipijnse-Amerikaanse oorlog en later als basis voor het Filipijnse leger. In 1945 werd het fort beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar later gerestaureerd en omgevormd tot een museum.

Tegenwoordig is een deel van het fort een museum. Binnenin het fort bevinden zich de erfenissen van de Spaanse regering: goed bewaard gebleven Spaanse voorwerpen zoals Spaanse documenten, schilderijen en beeldhouwwerken. Buiten de fortmuren is een groot standbeeld van Legazpi en Antonio Pigafetta te zien.

Hoe fort San Pedro te bereiken

Fort San Pedro is gelegen in het hart van Cebu City, dus het is gemakkelijk te bereiken met verschillende vormen van vervoer:

  1. Met de taxi: Je kunt een taxi nemen vanuit elke hoek van de stad en vragen om naar Fort San Pedro te worden gebracht. Zorg ervoor dat je de taxichauffeur vertelt dat het zich in de buurt van Plaza Independencia bevindt.

  2. Met het openbaar vervoer: Vanuit verschillende delen van de stad zijn er jeepneys en bussen die langs Plaza Independencia rijden. Je kunt deze nemen en uitstappen bij de halte in de buurt van het fort.

  3. Te voet: Als je verblijft in het centrum van de stad, kun je naar Fort San Pedro lopen. Het is ongeveer 15 minuten lopen vanuit de buurt van Colon Street.