In de Filipijnen begint men vaak vroeg met het versieren voor Kerstmis. De Filipijnen staan bekend om het vieren van een van de langste kerstseizoenen ter wereld. In veel Filipijnse gemeenschappen starten de kerstfestiviteiten al in september, en ze gaan door tot en met januari, waardoor het kerstseizoen ongeveer vier maanden duurt. Hier is een overzicht van hoe het kerstseizoen in de Filipijnen in het algemeen wordt gevierd:

  1. Bermaanden: Het Filipijnse kerstseizoen begint officieel op 1 september, wat bekend staat als “bermaanden.” (septemBER, oktoBER, novemBER en decemBER) Tijdens deze maanden beginnen mensen al met het versieren van hun huizen, winkels, en straten met kerstverlichting en decoraties.
  2. Simbang Gabi: Een belangrijke Filipijnse traditie is “Simbang Gabi” of “Misa de Gallo,” een serie van negen vroege ochtendmissen die plaatsvinden van 16 tot 24 december. Veel mensen wonen deze missen bij als onderdeel van hun kerstvieringen.
  3. Lantern Parades: In sommige delen van de Filipijnen, zoals Pampanga, zijn de “lantern parades” of lantaarnoptochten een populaire activiteit. Enorme, met de hand gemaakte kerstlantaarns worden tentoongesteld en verlicht om de kerstsfeer te versterken.
  4. Noche Buena: Op kerstavond, 24 december, houden gezinnen een speciale maaltijd genaamd “Noche Buena,” waarbij traditionele Filipijnse kerstgerechten worden geserveerd. Dit is een belangrijk moment van samenzijn voor gezinnen.
  5. Kerstdag: 25 december is Kerstdag, en het wordt vaak gevierd met kerkdiensten, geschenkuitwisselingen en familiebijeenkomsten.
  6. Oudjaar en Driekoningen: Het Filipijnse kerstseizoen eindigt niet op Kerstdag. Oudjaarsavond (31 december) wordt gevierd met vuurwerk en het eten van ronde vruchten voor geluk. Daarna gaat de festiviteit door tot Driekoningen op 6 januari.

Kortom, de Filipijnen staan bekend om hun uitbundige en langdurige viering van Kerstmis, met veel mensen die al in de bermaanden beginnen met versieren en feestvieren. Wees dus niet verbaasd bij een bezoek aan de Filipijnen al vroeg in het jaar het land in kerstsfeer aan te treffen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij AirSWIFT denk ik als eerste aan: