typhoon

Van april tot en met december kunnen er op de Filipijnen (en Zuid-Oost Azië) tyfoons voorkomen. Net zoals dat ook op Curaçao, het Caribisch gebied en bijvoorbeeld Florida (van juni tot en met november) voor kan komen. Orkanen, hurricanes, cyclonen en typhoons / tyfoons (of taifoens) zijn allemaal hetzelfde weersverschijnsel. De wind in de tropische storm moet dan snelheid halen van ten minste 119 kilometer per uur (windkracht 12 of meer).  Ter vergelijking : in Nederland hebben de zwaarste stormen een snelheid van 100 tot 110 km per uur.

De meeste schade wordt vaak veroorzaakt wanneer de tyfoon de kust bereikt, o.a. door hoge vloedgolven. Boven land neemt de kracht meestal af, maar de overvloedige regenval kan dan oorzaak zijn van overstromingen en aardverschuivingen. Veel huizen in de Filipijnen, zeker op het platteland, zijn gebouwd van bamboe & hout. De kans dat deze schade oplopen bij een tyfoon is dan ook groot.

Blijf tijdens hevige regenval op één locatie. De wegen kunnen dan slecht berijdbaar zijn.

De informatie voorziening door de overheid is in de meeste gevallen goed en op tijd. Op de hoogte blijven van de actuele weersomstandigheden is mogelijk via de websites PAGASA en Rappler. (beiden Engelstalig).

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: