Het verkeer in de Filipijnen is anders dan u in Nederland gewend bent. Zijn er in Nederland mogelijk te veel regels, in de Filipijnen is het eerder het tegenovergestelde. Als u in de binnenlanden rijdt zal u ook niet veel verkeersborden zien, wat gezien de prachtige omgeving soms ook wel veel prettiger is.

Het verkeer heeft in ieder geval dezelfde rijrichting als in Nederland of België. Maar wees niet verbaasd als u links of rechts wordt ingehaald. Het Amerikaanse “keep in lane” systeem wordt tegelijk met het Europese systeem van “links inhalen” gehanteerd. Grote kans dat er wel eerst getoeterd wordt, maar dat kan ook voor een tegenligger zijn of een overstekende voetganger of motor beladen met 5 personen.

Uw medegebruikers op de weg zijn jeepneys, tricycles (soort driewieler-taxi) , brommers, motoren, bussen, vrachtwagens, voetgangers en soms een fietser. De jeepneys zijn een soort combinatie van buslijn/taxi, ze kunnen overal en onverwacht besluiten te stoppen om iemand eruit te laten of op te pikken en daarbij de jeepney overdwars op de weg zetten.

U zult ook geen last hebben van veel verkeerslichten, rotondes of voorrangskruisingen. Bij kruisingen is het belangrijk dat u er rustig overheen gaat, er is geen voorrang van rechts of links, maar een combinatie van wie het eerst komt, het grootste voertuig heeft of het brutaalste is.

Bent u niet bezig met op het andere verkeer te letten, dan dient u uw aandacht te besteden aan de weg. Deze kan gemaakt zijn van modder, gravel, stenen of van beton.De weg kan redelijk vlak zijn of een soort afspiegeling van het maanlandschap, vol met gaten.

Komt u door Manila of Davao dan is het net rijden als in de meeste andere miljoenensteden Parijs, New York, namelijk als in een hele lange file.

Geschrokken?

Bent u beetje geschrokken ? Mooi, dat was ook wel een beetje de bedoeling. Toch een nuancering : het is een groot land met wegen variërend van ronduit slecht tot redelijk, van zeer druk tot zeer rustig, van stedelijk gebied tot wegen alleen begaanbaar door motoren.

Mocht u besluiten zelf een auto te besturen bedenk dat zo’n beetje alle veiligheidsmaatregelen die in Europa gelden (verkeerslichten, borden, vangrails, fiets- en voetpaden, verbod op langzaam verkeer op snelweg etc) niet van toepassing zijn in de Filipijnen.  Informeer dan eerst bij het verhuurbedrijf naar de lokale regels, want er komen (anno 2020) wel meer regels. 

Bij het autorijden zal uw volledige aandacht in meeste gevallen nodig zijn op de kwaliteit van weg en alle andere langzame en snellere gebruikers. Er zal weinig aandacht overblijven voor de prachtige natuur, dat zou toch zonde zijn.

In de meeste gevallen zijn er betaalbare en andere varianten om u mee te laten verplaatsen. Bekijk eens hieronder de mogelijkheden van lokaal bus, taxi, ferry en vliegtickets.

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: