Filipijnse arend

De Filipijnse arend (Filipijns : Haring Ibon ) of apenarend of Filipijnse apenarend (Pithecophaga jefferyi) wordt beschouwd als een van de zeldzaamste en krachtigste vogels ter wereld.  Het is  de nationale vogel van de Filipijnen en wordt door de overheid beschermt, waarbij straffen kunnen oplopen tot 12 jaar gevangenis of hoge boetes als men  schuldig bevonden wordt aan het doden ervan.

De arend (adelaar) komt alleen nog voor op de eilanden Luzon, Leyte, Samar en Mindanao.

Philippine Eagle Center

In Davao is het Philippine Eagle Center gevestigd. 

Deze zijn voornamelijk actief als een voor de instandhouding van de  bedreigde Filipijnse adelaar en andere roofvogels.

Bent u in Davao, dan is een bezoek aan het Philippine Eagle Center (Malagos, Baguio District, Davao City) zeker de moeite waard. 

 

Over de Filipijnse arend

  • De Filipijnse arend is solitaire en territoriaal
  • Een paar Filipijnse adelaars heeft ongeveer 4.000-11.000 hectare bosgrond nodig om te gedijen in het wild, afhankelijk van het aantal prooidieren in het gebied
  • Ze broeden meestal op grote dipterocarp bomen (plankwortelbomen) zoals de inheemse soort Lauan
  • Ze kunnen wel 40 jaar of meer leven in gevangenschap, maar waarschijnlijk veel minder in het wild
  • Het duurt 5-7 jaar om seksueel volwassen te worden
  • De Filipijnse arend legt slechts één ei om de twee jaar. Ze wachten op hun nakomelingen om het op eigen kracht te redden (meestal binnen twee jaar) voordat ze een nieuw nageslacht produceren.
  • Het ei wordt afwisselend geïncubeerd door beide adelaar-ouders gedurende ongeveer 58 – 60 dagen, waarbij de mannetjesarend het grootste deel van de jacht doet tijdens de eerste 40 dagen van het leven van de adelaar, terwijl het vrouwtje bij de jongen blijft.

Doneer en help

Op de kaart

Met ruwweg 400 paren in het wild, is de missie om de kritisch bedreigde Filipijnse adelaar te redden belangrijker dan ooit. Wilt u ook op uitsterven bedreigde Filipijnse arend helpen ? Steun het Philippine Eagle Center en doneer !