Juan de Salcedo (1549 – 11 maart 1576)) was een Spaanse conquistador die actief was in de Filipijnen tijdens de 16e eeuw. Hij was de neef van de beroemde Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador, Miguel López de Legazpi, die de Filipijnen in 1565 veroverde en de eerste gouverneur-generaal van de Spaanse kolonie werd.

In 1570 begeleidde Juan de Salcedo Martin de Goiti op een expeditie naar de regio Manila, waar de Spanjaarden onderhandelden met de inheemse leider, Rajah Sulayman, over de overgave van de stad. Na de verovering van Manila door De Goiti en Salcedo, werd Salcedo aangesteld als de eerste alcalde of burgemeester van de stad.

Salcedo speelde ook een belangrijke rol bij de verdere Spaanse verovering van de Filipijnen. Hij leidde expedities naar het noorden van Luzon, waar hij verschillende inheemse stammen onderwierp en de Spaanse invloed in de regio uitbreidde. Hij ontdekte ook enkele van de belangrijkste natuurlijke hulpbronnen van de Filipijnen, waaronder de Tabaco-plantages in de regio Bicol en de goudmijnen in de bergen van Cordillera.

Salcedo stierf op jonge leeftijd tijdens een expeditie naar de Molukken in 1576, maar zijn prestaties in de Filipijnen worden nog steeds herinnerd als een belangrijk onderdeel van de Spaanse kolonisatie van het land.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 23 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: