Intramuros is een historische wijk in de stad Manila, gelegen op het eiland Luzon in de Filipijnen. De wijk werd gesticht door de Spaanse conquistador Miguel López de Legazpi in 1571 en was het politieke, militaire en religieuze centrum van de Spaanse kolonie in de Filipijnen tot de 19e eeuw.

Het woord “Intramuros” betekent “binnen de muren” in het Spaans, en verwijst naar de 4,5 kilometer lange muur die de wijk omringt. De muur, die werd gebouwd tussen 1590 en 1606, diende als verdediging tegen piraten en lokale rebellen en bevatte ook een gracht die de stad verder moest beschermen.

Intramuros was de thuisbasis van verschillende belangrijke gebouwen en monumenten, waaronder het Fort Santiago, de kathedraal van Manila en het paleis van de gouverneur-generaal. Het was ook de locatie van verschillende universiteiten, kloosters en kerken die de Spaanse koloniale cultuur en het katholicisme in de Filipijnen promootte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Intramuros zwaar beschadigd door bombardementen van de Amerikaanse troepen die Manila bevrijdden van de Japanse bezetting. Na de oorlog werd het grootste deel van de wijk gerestaureerd en herbouwd, en tegenwoordig is Intramuros een belangrijke toeristische attractie en een symbool van het koloniale erfgoed van de Filipijnen.

Meer informatie is te vinden op de website van Intramuros.

Snel naar categorie

Tijdens de periode juli en oktober kan je beter niet reizen in Luzon wegens mogelijkheid van typhoons (orkanen).