Joseph Ejercito Estrada (geboren alsJose Marcelo Ejercito) is een voormalige Filipijnse acteur en politicus, die diende als de 13e president van de Filipijnen van 1998 tot 2001. Hij werd geboren op 19 april 1937 in Tondo, Manila.

Estrada begon zijn carrière als acteur en werd later ook bekend als producent en regisseur van films. Hij werd in 1969 voor het eerst gekozen als burgemeester van San Juan, een stad in Metro Manila, en diende later als senator en vicepresident van de Filipijnen.

Estrada werd in 1998 verkozen tot president van de Filipijnen met een overweldigende meerderheid van de stemmen. Zijn ambtstermijn werd echter ingekort toen hij in 2001 werd afgezet na beschuldigingen van corruptie en schending van de grondwet. Dit leidde tot de zogenaamde “EDSA Dos” -protesten, die werden geleid door de volksbeweging en uiteindelijk leidden tot zijn aftreden.

Na zijn aftreden werd Estrada veroordeeld voor plundering en gevangengezet, maar hij werd later vrijgelaten door middel van presidentieel pardon. Hij keerde terug naar de politiek en diende als burgemeester van de stad Manila van 2013 tot 2019. Estrada wordt beschouwd als een controversiële figuur in de Filipijnse geschiedenis vanwege zijn politieke en juridische strijd.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: