Martín de Goiti (c. 1534 – 1 575 )was een Spaanse conquistador en ontdekkingsreiziger die in de 16e eeuw actief was in de Filipijnen. Hij was een van de eerste Spanjaarden die de Filipijnen verkenden en was betrokken bij de verovering van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen.

In 1570 leidde De Goiti een expeditie van Spaanse soldaten en inheemse bondgenoten naar de regio Manila. Hij arriveerde daar samen met een andere conquistador, Juan de Salcedo, en onderhandelde met de inheemse leider, Rajah Sulayman, over de overgave van de stad. Na een kort gevecht namen de Spanjaarden de controle over Manila en begonnen ze met de kolonisatie van de regio.

Na de verovering van Manila door Martin de Goiti in 1570, stuurde de Spaanse koning Felipe II Miguel López de Legazpi naar de Filipijnen om de Spaanse kolonisatie van het gebied te consolideren. Legazpi arriveerde in 1571 en bouwde de stad Intramuros in Manila, die uitgroeide tot het politieke en economische centrum van de Spaanse kolonie in de Filipijnen.

De Goiti speelde ook een belangrijke rol bij de verovering van andere delen van de Filipijnen, waaronder de eilanden Cebu en Panay. Hij was een van de belangrijkste Spaanse leiders die betrokken waren bij de vroege kolonisatie van de Filipijnen, en zijn prestaties worden nog steeds herinnerd als een belangrijk onderdeel van de Filipijnse geschiedenis.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: