Miguel Lopez de Legazpi en La Hormiga de Oro

Miguel López de Legazpi (ook wel bekend als El Adelantado (de gouverneur) en El Viejo (de oude) was een Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador die een belangrijke rol speelde in de Spaanse kolonisatie van de Filipijnen. Hij werd geboren op 20 mei 1502 in Zumarraga, Spanje, en stierf op 20 augustus 1572 in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen.

Legazpi leidde een expeditie van vijf schepen vanuit Mexico in 1564 en landde op de Filipijnen, Op 27 april 1565 keerden Legazpi en zijn bemanning terug naar Cebu en vernietigden het dorp Rajah Tupas. Daar stichtte hij zijn eerste Spaanse vestiging, genaamd Villa del Santisimo Nombre de Jesús en Villa de San Miguel (Dorp van Sint Michael), het latere Cebu City. Hij wist vriendschappelijke relaties op te bouwen met lokale stammen, waardoor hij de eerste gouverneur-generaal werd van de Filipijnen. Legazpi richtte verschillende steden op, waaronder Manila, dat hij uitriep tot de hoofdstad van de Filipijnen.

Legazpi’s koloniale project was gericht op het verspreiden van het katholicisme en het verwerven van rijkdom en macht voor Spanje. Hij werd gesteund door missionarissen en soldaten, die de inheemse bevolking bekeerden tot het katholicisme en onderwierpen aan de Spaanse heerschappij.

De komst van de Spanjaarden betekende echter ook het einde van de inheemse culturen en talen, en bracht ziekten en geweld met zich mee. Legazpi wordt daarom gezien als een omstreden figuur in de Filipijnse geschiedenis. Aan de andere kant wordt hij ook erkend als een belangrijke figuur in de geschiedenis van de Filipijnen vanwege zijn rol in de Spaanse kolonisatie en de oprichting van de eerste Europese nederzettingen op de Filipijnen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2023