Fort Santiago is een historisch fort gelegen in Intramuros, een oude ommuurde stad in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen.

Fort Santiago werd oorspronkelijk gebouwd door de Spaanse conquistador, Martín de Goiti, in 1571. Het fort diende als een militair bolwerk om de stad Manila te beschermen tegen aanvallen van inheemse opstandelingen en buitenlandse troepen. Het fort werd later versterkt en uitgebreid onder het bevel van de Spaanse gouverneur-generaal van de Filipijnen, Gómez Pérez Dasmariñas, in 1590.

Het oorspronkelijke fort was gemaakt van hout en werd later herbouwd in steen. In de loop der jaren heeft het fort verschillende renovaties en uitbreidingen ondergaan. Het werd verder versterkt tijdens de Amerikaanse bezetting van de Filipijnen in de late 19e eeuw en diende als een belangrijk militair bolwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het fort werd gebouwd in de late 16e eeuw en diende als militaire verdedigingslinie tijdens de Spaanse koloniale periode.

Het fort speelde ook een belangrijke rol in de Filipijnse geschiedenis. Het diende als een gevangenis voor politieke gevangenen tijdens de Spaanse koloniale periode en de Tweede Wereldoorlog. De beroemde nationale held van de Filipijnen, Jose Rizal, werd er gevangen gehouden voordat hij werd geëxecuteerd in 1896.

Het fort is opmerkelijk omdat het een hoofdkwartier was van de legers van verschillende buitenlandse mogendheden in de Filipijnse geschiedenis, waaronder de Spanjaarden (1571 tot 1898), de Britten (1762 tot 1764 tijdens de Zevenjarige Oorlog), de Amerikanen (1898 tot 1946) en de Japanners (1942 tot 1945). Het Fort Santiago is momenteel een National Shrine en National Monument sinds 1951, en een National Cultural Treasure sinds 2014.

Vandaag de dag is Fort Santiago een populaire toeristische attractie in Manila en een belangrijk cultureel erfgoed van de Filipijnen. Het fort heeft een museum dat verschillende exposities en artefacten toont die de geschiedenis van het fort en de Filipijnen vertegenwoordigen. Bezoekers kunnen door de oude gebouwen en de prachtige tuinen wandelen, en kunnen ook de ruimte bezoeken waar Jose Rizal gevangen werd gehouden en waar hij zijn laatste uren doorbracht voordat hij werd geëxecuteerd.

Fort Santiago biedt een fascinerend inzicht in de rijke geschiedenis en cultuur van de Filipijnen. Het is een must-see voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en cultuur, en die de belangrijke rol die het fort heeft gespeeld in de Filipijnse geschiedenis willen begrijpen.

Meer informatie tref je aan op de website van Fort Santiago.

Snel naar categorie

Tijdens de periode juli en oktober kan je beter niet reizen in Luzon wegens mogelijkheid van typhoons (orkanen).