Andrés Bonifacio

Andres Bonifacio is een van de meest prominente nationale helden van de Filipijnen. Hij werd geboren op 30 november 1863 in Tondo, Manila en was een belangrijke figuur in de Filipijnse revolutie tegen de Spaanse koloniale overheersing in de late 19e eeuw.

Als mede-oprichter en leider van de revolutionaire beweging Katipunan, speelde Bonifacio een belangrijke rol in de Filipijnse onafhankelijkheidsstrijd. Hij wordt beschouwd als de “Vader van de Filipijnse Revolutie” en was een inspiratie voor vele latere revolutionairen en patriotten.

Bonifacio streed voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle Filipijnen, ongeacht hun sociale klasse. Hij stierf op 10 mei 1897 op slechts 33-jarige leeftijd tijdens een interne strijd binnen de revolutionaire beweging.

Tegenwoordig wordt Andres Bonifacio nog steeds geëerd en herinnerd in de Filipijnen als een symbool van moed, patriottisme en onafhankelijkheid. Verschillende straten, monumenten en instituten zijn naar hem vernoemd en zijn afbeelding prijkt op de Filipijnse 10-peso munt.

Jaarlijks is zijn geboortedag 30 november een feestdag : Bonifacio Dag.