Ninoy Aquino

Ninoy Aquino, voluit Benigno Simeon Aquino Jr., was een prominente Filipijnse oppositieleider en politicus. Hij werd geboren op 27 november 1932 in de provincie Tarlac en overleed op 21 augustus 1983 op de luchthaven van Manila, nu bekend als de Ninoy Aquino International Airport, bij zijn terugkeer naar de Filipijnen na een periode van ballingschap in de Verenigde Staten.

Aquino was een criticus van het autoritaire regime van president Ferdinand Marcos, die in 1972 de Filipijnse grondwet had opgeschort en een militaire dictatuur had gevestigd. Aquino werd in datzelfde jaar gearresteerd en gevangengezet, en bracht acht jaar door in de gevangenis voordat hij in 1980 in ballingschap ging in de Verenigde Staten.

In 1983 keerde Aquino terug naar de Filipijnen, waar hij van plan was de oppositie te leiden tegen het regime van Marcos. Bij zijn aankomst op de luchthaven van Manila werd hij echter neergeschoten en gedood door veiligheidstroepen van het regime.

Aquino’s dood leidde tot een grote publieke verontwaardiging en was een keerpunt in de geschiedenis van de Filipijnen. Het droeg bij aan de val van het regime van Marcos in 1986 en wordt elk jaar herdacht op de ‘Ninoy Aquino Dag’ op 21 augustus. Aquino’s weduwe, Corazon Aquino, werd later president van de Filipijnen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste leiders van de democratiseringsbeweging in het land.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 20 maart 2023