In de geschiedenis heeft de Spaanse taal een belangrijke invloed gehad op de Filipijnen. Tijdens de Spaanse koloniale periode, die in de 16e eeuw begon met de komst van Miguel López de Legazpi en eindigde in de 19e eeuw, was het Spaans de officiële taal van bestuur, onderwijs, rechtspraak en kerkelijke activiteiten.

Als gevolg hiervan heeft de Spaanse taal een blijvende impact gehad op de Filipijnse cultuur, taal en samenleving. Veel woorden in het Filipijns, met name in het Tagalog, hebben hun oorsprong in het Spaans. Daarnaast hebben sommige Filipijnse familienamen en plaatsnamen een Spaanse oorsprong.

Hoewel het Spaans zijn officiële status verloor na de Amerikaanse bezetting in het begin van de 20e eeuw, bleef het Spaans een rol spelen in bepaalde contexten. Tot de jaren 1970 werd Spaans nog steeds onderwezen op Filipijnse scholen en werd het gebruikt in formele instellingen. Het gebruik van het Spaans is echter sterk afgenomen en het aantal Filipijnen dat vloeiend Spaans spreekt, is aanzienlijk verminderd.

Ondanks de afname van het gebruik van het Spaans in de Filipijnen, zijn er nog steeds enkele gemeenschappen en families, vooral onder de Spaanse afstammelingen, die Spaans spreken of begrijpen. Er zijn ook enkele inspanningen om de studie van het Spaans te bevorderen en het culturele erfgoed te behouden.

Over het algemeen kan is het Spaans tegenwoordig geen wijdverspreide communicatieve taal is in de Filipijnen, maar het heeft nog steeds een historische en culturele betekenis in het land. Kennis van het Spaans kan wel helpen om bepaalde woorden te verstaan.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2023

Snel naar categorie

Een reis naar de Filipijnen stelt je in staat om te genieten van de lokale cultuur en tradities, met kleurrijke festivals en heerlijke Filipijnse gerechten.