Het Cebuano, ook wel bekend als Bisaya, is een Austronesische taal die behoort tot de Visaya-tak van de Malayo-Polynesische talen. Het wordt voornamelijk gesproken in de Visayas-regio van de Filipijnen, met name op het eiland Cebu en in de omliggende provincies.

De herkomst van het Cebuano gaat terug tot het prekoloniale tijdperk, toen verschillende inheemse talen werden gesproken in de regio. Tijdens de Spaanse koloniale periode in de 16e eeuw hadden de Spanjaarden een sterke invloed op de Filipijnen, inclusief de taal. Het Spaans werd geïntroduceerd als de officiële taal en veel Spaanse woorden werden opgenomen in het Cebuano-vocabulaire.

Net als het Tagalog speelde het Cebuano een belangrijke rol tijdens de Amerikaanse koloniale periode en de onafhankelijkheid van de Filipijnen. In de vroege 20e eeuw werd gestreefd naar de ontwikkeling van een nationale taal die de diversiteit van de Filipijnse talen zou weerspiegelen. Hoewel het Tagalog werd gekozen als basis voor het Filipijns, blijft het Cebuano een prominente en wijdverbreide taal in de Visayas-regio.

Het Cebuano heeft een grote sprekerspopulatie en wordt beschouwd als een van de belangrijkste talen in de Filipijnen naast de officiële talen Tagalog en het Engels. Het wordt gebruikt als medium van instructie in scholen in de Visayas-regio en heeft invloed gehad op de lokale cultuur, literatuur en muziek.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2023

Snel naar categorie

Een reis naar de Filipijnen stelt je in staat om te genieten van de lokale cultuur en tradities, met kleurrijke festivals en heerlijke Filipijnse gerechten.