Het Tagalog is een Austronesische taal die behoort tot de Malayo-Polynesische tak van de Austronesische taalfamilie. Het wordt voornamelijk gesproken in de regio rondom de hoofdstad Manila en in de omliggende provincies op het eiland Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen.

De oorsprong van het Tagalog gaat terug tot het prekoloniale tijdperk, toen verschillende inheemse talen werden gesproken op de Filipijnen. In de 16e eeuw kwamen de Spanjaarden naar de Filipijnen en introduceerden het Spaans als bestuurstaal en als middel voor religieuze evangelisatie. Het Spaans had een grote invloed op het Tagalog, waarbij veel Spaanse leenwoorden in de taal werden opgenomen.

Tijdens de Amerikaanse koloniale periode in de vroege 20e eeuw werd het Engels geïntroduceerd als de officiële bestuurstaal, naast het Spaans. Na de onafhankelijkheid van de Filipijnen in 1946 werd er gestreefd naar de ontwikkeling van een nationale taal die de diversiteit van de Filipijnse talen zou vertegenwoordigen. In 1937 werd het Tagalog gekozen als de basis voor deze nationale taal en werd het later bekend als het Filipijns.

Het Tagalog heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van de Filipijnse identiteit en cultuur. Het is nu de officiële nationale taal van de Filipijnen en wordt gebruikt als medium van instructie in scholen, naast het Engels. Het Tagalog heeft ook aanzienlijke invloed gehad op de andere regionale talen in de Filipijnen en heeft geleid tot de ontwikkeling van een lingua franca die wordt begrepen en gesproken door veel Filipijnen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: