De oorsprong van de Engelse taal op de Filipijnen gaat terug tot de Amerikaanse koloniale periode, die duurde van 1898 tot 1946. Na de Spaans-Amerikaanse oorlog kregen de Verenigde Staten controle over de Filipijnen. Tijdens deze periode werd het Engels geïntroduceerd als de officiële bestuurstaal en als medium van instructie in het onderwijssysteem.
De Amerikanen implementeerden een onderwijssysteem gebaseerd op het Amerikaanse model, waarbij (Amerikaans) Engels een belangrijk onderdeel was van het curriculum. Engels werd gebruikt om de Filipijnse bevolking te onderwijzen en te communiceren in de overheidsinstellingen. Dit zorgde ervoor dat Engels wijdverspreid werd en als een statussymbool werd beschouwd.
Door de jaren heen heeft de bevolking van de Filipijnen een sterke beheersing van de Engelse taal ontwikkeld. Het Engels werd niet alleen gebruikt in de formele sfeer, maar ook in de media, de zakelijke wereld en andere aspecten van het dagelijks leven.
De erfenis van de Amerikaanse koloniale periode en de invloed van het Engels hebben de Filipijnen geholpen om een van de grootste Engelssprekende landen in Azië te worden. Het beheersen van het Engels heeft de kansen op werk en internationale communicatie voor veel Filipijnen vergroot, en het heeft bijgedragen aan de economische groei en de ontwikkeling van de dienstensector, zoals de callcenterindustrie.
De callcenterindustrie in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, is een bloeiende sector die de afgelopen jaren aanzienlijke groei heeft doorgemaakt. Manila is uitgegroeid tot een belangrijk wereldwijd knooppunt voor callcenteractiviteiten en wordt vaak beschouwd als een van de topbestemmingen voor uitbesteding van diensten.
Ga je vakantie dan zal je met Engels op de meeste plaatsen prima verstaanbaar kunnen maken. Alhoewel een groot gedeelte van de Filipijnse bevolking Engels hoort te beheersen zal dat in meer afgelegen gebieden meestal wel iets van minder goede kwaliteit zijn. Engels is de tweede officiële taal naast het Tagalog.
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2023