Magellans-Cross

Magellan’s Cross is een van de beroemdste historische monumenten in de Filipijnen, gelegen in Cebu City. Het werd opgericht ter ere van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan, die in 1521 de eerste Europese ontdekkingsreiziger was die de Filipijnen bereikte.

Op 21 april 1521 geplaatst door Ferdinand Magellan op de plek waar de eerste christelijke Filipino’s, Rajah Humabon en koningin Juana en ongeveer 400 volgers, werden gedoopt door Fr. Pedro Valderema.

In 1525 tot 1740 bouwden de Agustiniaanse priesters een open heiligdom voor het kruis, maar de inboorlingen begonnen splinters van het kruis te nemen, in de overtuiging dat het een wonderbaarlijke kracht had. Er werd dus een kioskachtige structuur gebouwd om het kruis te beschermen tegen volledige vernietiging. Om het verder te beschermen, werd een hol kruis van tinadalo-hout gemaakt om het originele kruis te omhullen dat er nu nog steeds staat.

Magellan’s Cross is een symbool van Cebu City en de afbeelding van de kapel is ook terug te vinden in het embleem van de stad. 

Het kruis is een belangrijke bedevaartsoord voor katholieken in de Filipijnen en trekt veel toeristen uit binnen- en buitenland. Het is ook een symbool van de koloniale geschiedenis van de Filipijnen en de introductie van het christendom in het land.