Welkom in de wondere wereld van de Filipijnse zeekoe, een fascinerend en bedreigd zeezoogdier dat de wateren van de Filipijnen thuis noemt. Ook bekend als de Dugong, is deze vriendelijke reus een belangrijk onderdeel van de rijke biodiversiteit van de Filipijnse kustgebieden. Laten we meer ontdekken over deze bijzondere zeekoe en de inspanningen om hun voortbestaan te waarborgen.

Beschrijving en kenmerken

De Filipijnse zeekoe is een grote zeereus die kan groeien tot wel drie meter lang en een gewicht van meer dan 400 kilogram kan bereiken. Ze hebben een gedrongen lichaam, een ronde kop, kleine ogen en een staart die is aangepast voor het leven in het water. Hun lichaam is bedekt met een dikke laag bruine tot grijze huid, waardoor ze een opvallend uiterlijk hebben.

Leefgebied en verspreiding

De Filipijnse zeekoe komt voor in de ondiepe kustwateren, estuaria en mangroven van de Filipijnen, met name in gebieden zoals Palawan, Negros, Cebu en Bohol. Ze voeden zich hoofdzakelijk met zeegras, dat essentieel is voor hun dieet en overleving. De kustgebieden van de Filipijnen bieden hen een geschikt leefgebied waar ze beschutting kunnen vinden en kunnen foerageren.

Bedreigingen en conservatie-inspanningen

Helaas worden Filipijnse zeekoeien geconfronteerd met tal van bedreigingen, waaronder habitatverlies, overbevissing, aanvaringen met scheepvaart en illegale jacht. Door deze bedreigingen is hun aantal aanzienlijk afgenomen en worden ze nu als een bedreigde diersoort beschouwd. Gelukkig worden er inspanningen geleverd om hun voortbestaan te beschermen, zoals het oprichten van beschermde mariene gebieden, educatieprogramma’s en het bevorderen van duurzaam toerisme.

Ecotoerisme en bewustwording

Het ervaren van de betovering van de Filipijnse zeekoe in zijn natuurlijke habitat is een unieke ervaring die steeds meer reizigers trekt. Verschillende locaties, zoals Palawan en Negros, bieden mogelijkheden voor ecotoerisme waar bezoekers de zeekoeien kunnen observeren en meer kunnen leren over hun levensstijl en behoud. Door verantwoord toerisme te bevorderen, kunnen we bewustwording creëren en bijdragen aan het behoud van deze prachtige zeebewoners.


De Filipijnse zeekoe is een verbazingwekkend en kwetsbaar zeezoogdier dat een belangrijke rol speelt in de mariene ecosystemen van de Filipijnen. Door hun unieke kenmerken, gracieuze aanwezigheid en het belang van hun behoud, verdienen ze onze aandacht en bescherming. Laten we samenwerken om de Filipijnse zeekoe te behouden en te ervaren, en zo bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit van de Filipijnen voor de komende generaties.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 28 mei 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: