De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is geel met een klein deel rood. Bekijk wat dit voor u betekent.

reisadvies filipijnen 16 02 2022

Rood: niet reizen

  • De kleurcode van  de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s

  • De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is de rest van het land geel, behalve de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië.
  • Naar de Filipijnen reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen op de Filipijnen in de rubriek Coronavirus.
  • Verblijft u in de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Corona

Inreisbeperkingen

Let op: U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) de Filipijnen inreizen. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs ook uit te printen en op papier meenemen.

U kunt naar de Filipijnen reizen als u volledig gevaccineerd bent tegen COVID-19. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van de eis om gevaccineerd te zijn.

In de Filipijnen worden vaccins geaccepteerd welke ‘Emergency Use Authorization’ of ‘Compassionate Special Permit’ hebben ontvangen van de Filipijnse overheid of welke op de ‘Emergency Use Listing’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staan. Dit betekent dat alle in Nederland gebruikte vaccins erkend worden in de Filipijnen.

Visum bij aankomst in de Filipijnen

Alle volledig gevaccineerde reizigers kunnen bij aankomst op het vliegveld een 30-dagen-visum krijgen. U moet daarvoor een geldig paspoort laten zien, dat nog minimaal 6 maanden na vertrek uit de Filipijnen geldig is, een retour vliegticket en een bewijs van volledige vaccinatie. Kinderen onder de 12 jaar zijn uitgezonderd van de eis om gevaccineerd te zijn.

Overige voorwaarden

  • Voor vertrek moet u zich registreren via de One Health Pass (informatie in het Engels).
  • De Filipijnen erkennen het Nederlandse Digitale COVID Certificaat (DCC). Actuele informatie vindt u op de website van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels).
  • U moet een reisverzekering hebben welke COVID-19-gerelateerde klachten dekt voor tenminste een bedrag van USD 35.000,– per behandeling.

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels).

Uitreisbeperkingen

Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en, na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land, moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).

U kunt uw visum verlengen in de Filipijnen bij het Bureau of Immigration. Heeft u een visum gekregen bij aankomst op het vliegveld? Dan kunt u deze alleen verlengen als u voor aankomst in de Filipijnen een entry exemption document (EED) heeft aangevraagd. Alleen bedrijven en organisaties in de Filipijnen kunnen voor u een EED aanvragen.

Coronamaatregelen in de Filipijnen

Afhankelijk van het aantal nieuwe COVID-gevallen, stelt de overheid een alert level in. Per alert level gelden verschillende maatregelen. Een overzicht van de maatregelen en welk alert level geldt voor welk gebied kunt u hier vinden op de website van het Ministry of Tourism, Discover more fun! (informatie in het Engels).

Binnenlandse reizen zijn beperkt mogelijk. 

Naast de alert levels kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen nemen die ook invloed kunnen hebben op reizigers. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk (“granular lockdown”) wanneer de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Zulke maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.  

Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger hebben bevoegdheden te controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren, bijvoorbeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

Informatie van de Filipijnse overheid over de coronamaatregelen kunt u vinden op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Testlocaties op de Filipijnen

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

In de grote steden is de gezondheidszorg goed en bereikbaar. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. 

Knokkelkoorts

Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 18 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: