De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is geel en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.

Rood: niet reizen

  • Reis niet in het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal, het westelijk deel van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Het is te gevaarlijk om naar deze gebieden te reizen of daar te verblijven. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
  • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.

Geel: let op, er zijn veiligheidsrisico’s

  • U kunt reizen naar het gele gebied. Let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor.
  • Er zijn corona-inreisvoorwaarden voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Corona en gezondheid.
  • Verblijft u op de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo weet u wat de laatste ontwikkelingen zijn en weten wij dat u in het land bent.
  • Vertrekt u uit de Filipijnen? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
  • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Corona-inreisvoorwaarden

Er gelden corona-inreisvoorwaarden op de Filipijnen. Deze zijn:

  • Bent u volledig gevaccineerd tegen COVID-19? Dan moet u dit kunnen laten zien met de  CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) of het gele vaccinatieboekje. Print uw QR-code ook uit op papier en neem uw corona-vaccinatiebewijzen ook uitgeprint mee. De Europese digitale COVID-certificaten worden geaccepteerd op de Filipijnen.
  • Bent u niet of niet-volledig gevaccineerd? Dan moet u zich voor vertrek laten testen (een PCR-test niet ouder dan 48 uur voor vertrek, of een RT-RAT test niet ouder dan 24 uur voor vertrek).
  • U kunt zich ook bij aankomst op de Filipijnen laten testen. Bij een positief testresultaat gaat u naar een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit. Op dag 5 na aankomst volgt een PCR-test. Als deze negatief is, dan mag u uw reis voortzetten onder voorwaarde dat u zich de volgende 14 dagen controleert via zelftesten.
  • U moet zich uiterlijk 72 uur voor vertrek geregistreerd hebben op het E-Travel portaal (Electronic Travel Declaration System) (informatie in het Engels). Deze registratie is gratis. Na registratie krijgt u een QR-code. Deze code laat u zien aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken en bij aankomst op de Filipijnen.
  • Kinderen jonger dan 15 jaar die niet gevaccineerd zijn maar onder begeleiding van hun volledig gevaccineerde ouders reizen, hoeven gaan coronatestbewijzen of vaccinatiebewijzen te laten zien bij aankomst op de Filipijnen.

Lees de actuele informatie over de inreisvoorwaarden op de website van de overheid van de Filipijnen (informatie in het Engels).

Algemene coronamaatregelen

  • Lees actuele informatie over de lokale coronamaatregelen op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).
  • Afhankelijk van het aantal (nieuwe) COVID-gevallen stelt de overheid van de Filipijnen een ‘alert level’ in. Per alert level gelden verschillende maatregelen.
  • Een overzicht van de coronamaatregelen en het ‘alert level’ per gebied kunt u vinden op de website Philippines Travel (informatie in het Engels).
  • Naast de ‘alert levels’ kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen instellen. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk (“granular lockdown”) als de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Dit soort maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.
  • Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger mogen u controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren. Bijvoorbeeld voor het niet dragen van een mondkapje.

Testlocaties op de Filipijnen

Wilt u zich laten testen op het coronavirus tijdens uw reis? Bekijk de lijst met testlocaties op de Filipijnen (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Gezondheidssituatie

Gezondheidszorg Filipijnen

  • In de grote steden is er voldoende kwalitatief goede gezondheidszorg. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt.
  • Houd er rekening mee dat u kosten voor medische controles en andere medische kosten soms vooruit moet betalen.
  • Check voor uw vertrek uw reis- en ziektekostenverzekering. Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten bijvoorbeeld is een extra verzekering nodig.
  • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Dengue (knokkelkoorts)

Vooral tijdens het regenseizoen, van mei tot november, komen uitbraken voor van de ziekte dengue (knokkelkoorts), die door muggen wordt overgedragen. Neem goede voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten als u de Filipijnen bezoekt.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Neem voldoende mee, ook voor wat extra dagen. Neem een Europees Medisch Paspoort mee, waar alle medische gegevens van u vermeld staan.

Bent u op de Filipijnen en raken uw medicijnen op? Bekijk wat u kunt doen:

  1. Neem contact op met uw huisarts in Nederland.
  2. Vraag om een medische verklaring die duidelijk de samenstelling van uw medicijnen uitlegt.
  3. Haal met deze verklaring uw medicijnen bij een apotheek of ziekenhuis op de Filipijnen.
  4. Is het merk of de samenstelling van uw medicijn anders dan het medicijn dat beschikbaar is op de Filipijnen? Neem dan opnieuw contact op met uw huisarts en vraag of het beschikbare medicijn van de Filipijnen geschikt is voor u.

De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken bieden geen medicijnen aan. U moet dit zelf regelen. Kunt u uw medicijnen vanuit Nederland laten opsturen, dan kunt u gebruik maken van gewone koeriersdiensten.

Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten

Bekijk voor uw vertrek de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen reisvaccinaties en maatregelen om malaria en andere ziekten te voorkomen.

Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.

Eten en drinken

Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Drink alleen water dat gekookt is of gebotteld water (water uit een fles die niet eerder open is geweest). Gebruik geen ijsblokjes in dranken.

Reischecklist

Reist u naar de Filipijnen? Gebruik dan de checklist voor reizen buiten Nederland.

Vrijwilligerswerk en weeshuistoerisme

Wilt u vrijwilligerswerk gaan doen op de Filipijnen? Bereid u  goed voor en onderzoek vooraf de betrouwbaarheid van de organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. Raak niet betrokken bij projecten die schadelijk zijn voor kwetsbare groepen, bijvoorbeeld in weeshuizen. Vrijwilligerswerk in weeshuizen heeft vaak (onbedoeld) negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van de kinderen. Uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat deze reizen veel negatieve effecten kunnen hebben. Sommige weeshuizen (ook wel kinderhuizen, opvanghuizen of boarding schools genoemd) worden in verband gebracht met mensenhandel, kindermishandeling, uitbuiting en seksueel misbruik. Het is belangrijk dat u zich bewust bent van alle mogelijke negatieve gevolgen en aspecten. Daarom raadt de Nederlandse overheid vrijwilligerswerk in weeshuizen af.

Geld

U kunt met uw Nederlandse bankkaart geld pinnen op de Filipijnen als uw Nederlandse bankkaart op ‘wereld’ staat.

Neem genoeg contant geld mee als u naar de provincies reist. Pinnen wordt daar niet overal geaccepteerd.

Lees het gehele en actuele reisadvies hier.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 18 maart 2023

Snel naar categorie

Het verkeer op de Filipijnen is meestal behoorlijk chaotisch te noemen.

© Kama