Op de Filipijnen gelden geen corona-inreisregels meer. Alle reizigers zijn nog wel verplicht zich uiterlijk 72 uur voor vertrek naar en van de Filipijnen te registreren op het E-Travel portaal (Electronic Travel Declaration System). De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is geel en een deel rood. Er zijn grote veiligheidsrisico’s in het rode gebied.
Rood: niet reizen
Reis niet naar:
- Het westelijk en zuidwestelijk gedeelte van Mindanao.
- De Sulu-archipel (eilandengroep Basilan, Sulu en Tawi Tawi). Dat is het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië.
- De territoriale wateren.
- Het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal.
Het is te gevaarlijk om daarheen te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse ambassade kan u niet helpen als u in de problemen komt.
Geel: let op, er zijn risico’s
- U kunt reizen naar het gele gebied, maar let op: de veiligheidssituatie is anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Bent u op de Filipijnen of reist u er binnenkort heen? Registreer uw verblijf gratis via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
- Kies ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’. Zo weet de Nederlandse ambassade dat u in het land bent. U krijgt een melding per e-mail als het reisadvies verandert. Ook krijgt u bij een calamiteit of crisis, via e-mail of sms, extra informatie over de veiligheidssituatie.
- Vertrekt u van de Filipijnen? Geef dit zo snel mogelijk door via de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op: in ‘rode’ gebieden kan de Nederlandse ambassade u niet helpen als u in de problemen komt.
Rood: niet reizen
Reis niet naar
Het westelijke deel van het eiland Mindanao
- Zamboanga Peninsula (regio IX): provincies Zamboanga Del Norte, Zamboanga Del Sur, Zamboanga Sibugay
- Northern Mindanao (regio X): provincies Misamis Occidental, Lanao del Norte
- Soccsksargen (Regio XII): provincies Cotabato (ook de stad Cotabato City), Sarangani, North Cotabato, South Cotabato (ook stad General Santos City), Sultan Kudarat
- Autonomous Region in Muslim Mindanao (ARMM): provincies Lanao del Sur (ook de stad Marawi), Maguindanao, Sulu, Tawi Tawi
Islamitische terroristische groeperingen en rebellen plegen in dit gedeelte van Mindanao regelmatig aanslagen. Bij deze aanslagen of bij acties van het Filipijnse leger en politie vallen regelmatig burgerslachtoffers. Lokale burgers die een geregistreerd wapen bezitten, mogen het wapen gebruiken als dat nodig is.
In deze regio komen soms (zelfmoord-)aanslagen voor die gericht zijn tegen het leger en de politie. Ook zijn er vuurgevechten.
Het risico op ontvoering (van buitenlanders) voor losgeld is vooral hoog in de provincie Zamboanga del Norte.
Sulu-archipel (eilandengroep Basilan, Sulu en Tawi Tawi)
Dat is het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Rebellen en terroristische groeperingen zoals Abu Sayyaf plegen in de Sulu-archipel regelmatig bomaanslagen. Er is een hoog risico op ontvoering en executie van buitenlanders.
Territoriale wateren
Vaar en zwem niet in de territoriale wateren van de Suluzee tussen Zamboanga Peninsula, de eilandengroep Basilan, Sulu, Tawi Tawi, het eiland Palawan en het kustgebied van Sabah van Maleisië.
Op de Suluzee komt piraterij voor en vinden ontvoeringen plaats. De overheid houdt acties tegen terroristen op de eilanden in de Suluzee.
In het gebied van de actieve vulkanen Bulusan, Kanlaon, Mayon en Taal.
Lees meer informatie onder Natuur en Klimaat.
Geel: let op, er zijn risico’s
U kunt reizen naar het gele gebied. De veiligheidsrisico’s zijn anders dan in Nederland. Bereid uw reis daarom goed voor en let op.
Oostelijk gedeelte van Mindanao
In het oostelijke gedeelte van Mindanao, vooral op het platteland en de afgelegen gebieden, bestaat een verhoogd veiligheidsrisico. Er kunnen gevechten met opstandelingen zijn en er kunnen aanslagen met een terroristisch motief worden gepleegd.
- Informeer u vooraf over de veiligheidssituatie van het te bezoeken gebied bij de lokale autoriteiten of bij uw hotel.
- Blijf altijd alert op uw omgeving.
Terrorisme
Over het algemeen geldt dat ook in het gele gebied voor de Filipijnen een terroristische aanslag niet kan worden uitgesloten.
- Zorg dat u geïnformeerd bent over de laatste ontwikkelingen en de lokale veiligheidssituatie.
- Volg bijvoorbeeld het plaatselijke nieuws via de (lokale) media.
- Vraag bij uw hotel om meer informatie.
- Volg altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Demonstraties
Op de Filipijnen komen (politieke) demonstraties en protesten voor die tot geweld kunnen leiden.
Buitenlanders die deelnemen aan demonstraties, protesten of politieke bijeenkomsten kunnen het land uitgezet worden en/of hun visa of verblijfsvergunning verliezen.
- Vermijd demonstraties en samenscholingen.
- Volg het lokale nieuws.
- Volg de instructies van de lokale autoriteiten.
Bij de hoofdingang van de Nederlandse ambassade in Manilla kunnen soms demonstraties voorkomen. Heeft u daar een afspraak? Bel dan met de ambassade voor uw afspraak en ga niet langs de hoofdingang naar binnen.
Reisdocument
- U heeft een geldig paspoort nodig als u naar de Filipijnen reist, waarmee u zich kunt identificeren.
- Voor de Filipijnen geldt dat uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn op het moment dat u van de Filipijnen vertrekt.
- Let op! Op de Filipijnen moeten personen van 16 jaar en ouder zich altijd en overal kunnen identificeren. Draag altijd uw paspoort bij u met daarin uw geldige visum of inreisstempel van de immigratiedienst.
- Heeft u geen geldig paspoort bij u, dan bent u strafbaar.
Visum
- Voor de Filipijnen heeft u een visum nodig.
- Bij aankomst op de Filipijnen kunt u een toeristenvisum (visa on arrival) krijgen voor maximaal 30 dagen. Er gelden wel voorwaarden. Neem voor uw vertrek contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels).
- Blijft u langer dan 30 dagen op de Filipijnen? U moet een visum hebben. Vraag een visum aan bij de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels).
- Bent u langer dan 6 maanden op de Filipijnen geweest? Voor het uitreizen heeft u een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Lees informatie hierover op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).
- Bent u op de Filipijnen en vervalt uw Filipijnse visum bijna? Neem zo snel mogelijk contact op met het Immigratiekantoor (Bureau of Immigration) en vraag om verlenging van het visum. Zonder geldig visum kunt u een boete of een gevangenisstraf krijgen. Vraag daarom op tijd een verlenging aan als u langer wilt blijven.
Reizen met kinderen
- Kinderen hebben ook een geldig paspoort nodig voor het reizen naar de Filipijnen.
- Reist u alleen met kinderen jonger dan 18 jaar? Check welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
Corona-inreisvoorwaarden
- Op de Filipijnen gelden geen corona-inreisvoorwaarden.
- Alle reizigers zijn verplicht zich uiterlijk 72 uur voor vertrek naar en van de Filipijnen te registreren op het E-Travel portaal (Electronic Travel Declaration System) (informatie in het Engels). Deze registratie is gratis. Na registratie krijgt u een QR-code. Deze code laat u bij de heen- en de terugreis zien aan de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken.
Rijbewijs
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
- Lees informatie op de website van de ANWB, zie Internationaal rijbewijs Azië | ANWB.
Reisverzekering
- Sluit altijd een goede reisverzekering af die extra medische kosten dekt van bijvoorbeeld ziekenhuisopname en repatriëring. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent.
- Gaat u (extreme) sporten beoefenen? Sluit een extra verzekering af.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan extra kosten bij vertraging, hogere kosten voor verblijf en vervoer).
- Neem meerdere betaalmiddelen mee naar de Filipijnen, zoals een pinpas of creditcard(s) én contant geld. Houd er rekening mee dat u niet overal kunt pinnen met uw Nederlandse bankpas.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
- Controleer of uw bankpas geactiveerd is voor pinnen buiten Europa (Wereld).
Mobiele telefoon
- Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
- Houd er rekening mee dat er geen of weinig bereik is in afgelegen gebieden op de Filipijnen.
- Gaat u backpacken of wandelen in afgelegen gebieden? Koop bij aankomst (bijvoorbeeld op het vliegveld) een lokale simkaart voor toeristen (met dataroaming). Controleer vooraf welke mobiele provider een goede dekking biedt in het gebied waar u heen gaat. Zorg dat uw mobiele telefoon simlockvrij is, zodat u de geactiveerde lokale simkaart kunt gebruiken.
Wegverkeer en verkeersveiligheid
Het wegverkeer op de Filipijnen is chaotisch. Het risico op een ongeval is groot. De wegen op de Filipijnen zijn over het algemeen slecht onderhouden. Bestuurders houden zich niet aan de verkeersregels en laten gevaarlijk rijgedrag zien.
Neem voorzorgsmaatregelen:
- Rijd niet zelf als u het chaotische wegverkeer niet gewend bent.
- Rijd voorzichtig en houd u aan de maximum snelheid.
- Wees extra voorzichtig in de buurt van motoren en scooters.
- Rijd niet in het donker of bij slecht weer.
- Houd er rekening mee dat kinderen jonger dan 12 jaar niet voor in de auto mogen zitten. Behalve als het kind minimaal 1.50 meter lang is en zich met een normale veiligheidsgordel kan vastzetten.
- Raakt u betrokken bij een verkeersongeluk? Wacht altijd op de politie.
Veerbootvervoer / scheepvaart
Het varen met een veerboot is een risico. Ongelukken komen voor doordat veerboten slecht onderhouden zijn en niet voldoen aan de veiligheidsnormen zoals deze in Europa gelden.
- Houd er rekening mee dat veerboten geen reddingsmiddelen en niet genoeg navigatiemiddelen aan boord hebben. Ze zijn vaak overvol en zeker bij slechte weersomstandigheden niet veilig.
- Wees extra voorzichtig als u tussen de eilanden vaart of naar duikplekken gaat. Gewapende overvallen, piraterij en ontvoeringen komen voor, vooral in en rond de Sulu- en Celebeszee.
Openbaar vervoer
Het gebruik van het openbaar vervoer wordt afgeraden.
Taxi’s
Gebruik taxi’s van bekende bedrijven zoals de volgende taxibedrijven in Manilla:
- Basic Taxi
- Dollar Taxi
- Xavierville
- Avis
- MGE Taxi
- R & E Taxi
- Grab
- Let erop dat de gekozen taxi een taximeter gebruikt
- Of spreek een prijs af voordat u vertrekt. Dit geldt vooral als u vanaf een vliegveld naar de stad reist.
Check altijd het actuele reisadvies, deze tref je hier aan.
Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 1 oktober 2023