Een boodle-gevecht, is een Filipijnse eettraditie ontstaan ​​bij het Filipijnse leger waar een grote stapel eten wordt geserveerd in het midden van een echt lange tafel in een eetzaal waar elke hongerige soldaat met hun handen eet als symbool voor kameraadschap, broederschap en gelijkheid in het leger. Het “vechten” in de naam verwijst naar de handeling van het grijpen en eten van zoveel als de soldaat kan voordat anderen ze grijpen, anders heb je niets.

Bronnen geven aan dat de term “boodle” Amerikaans militair jargon is voor smokkelwaar zoals cake, snoep en ijs. Een “boodle fight” is een feest waarbij boodle fare wordt geserveerd. De term kan zijn afgeleid van “kit en caboodle”; caboodle is verder afgeleid van boodle of buit.

Tafelmanieren en bestek

Een boodle fight is een maaltijd zonder bestek en servies.Diners oefenen in plaats daarvan kamayan, Filipijns voor “eten met de handen”. Het eten wordt op een lange met bananenblad beklede schraagtafel geplaatst en in de echte militaire praktijk zitten gasten niet in stoelen, maar staan ​​ze schouder aan schouder in een rij aan beide zijden van de tafel. (tegenwoordig zitten de meeste mensen wel tijdens een boodle-fight)

In het leger spreekt een hogere officier dan het traditionele bevel uit om het boodle-gevecht te beginnen:

“Klaar aan de linkerkant,  Rechts klaar,  Begin een boksgevecht!”

Gemeenschappelijke gerechten

Er zijn geen vaste regels over gerechten die mogen worden geserveerd in een boodle-fight. Veel voorkomende gerechten zijn:

  • Droge gerechten: Gebakken gedroogde visjes (tuyo, danggit en pusit)
  • Ontbijtvlees: Tocino, longaniza en tapa
  • Op houtskool gegrild vlees: vis, kip en varkensvlees
  • Fruit: Ananas, mango en papaja, die worden geserveerd om de zoute en olieachtige vlees in evenwicht te brengen
  • Groentesalades en ingemaakte groenten: Itlog na maaalat, talong, okra en atchara
  • Gefrituurde items: Loempia, gebakken vis en gebakken kip
  • Rijst en noedels

Ook voor u: