de-filipijnen

De Filipijnen wordt beschouwd als een van de mega-biodiversiteitslanden met een hoog percentage endemische flora en fauna in de natuur, oftewel met flora en fauna die alleen in de Filipijnen voorkomen.

Zo zijn er bijna 14.500 boom- en plantensoorten waarvan ruim 30 % alleen in de Filipijnen voorkomen. Van de 150 palmsoorten worden er 100 nergens anders ter wereld gevonden. Langs de wegen treft u al veel Bougainvillea (Bogambilya).

Orchideeën

orchideeën Filipijnen

Er zijn meer dan 1.000 soorten orchideeën (van ongeveer 141 geslachten) waarvan er ruim 70 % alleen in de Filipijnen voorkomen. 

Zo wordt de Vanda sanderiana onofficieel de Nationale Bloem genoemd, omdat de enige vertegenwoordiger van de soort uniek is voor de Filipijnen en alleen wordt gevonden op het eiland Mindanao.

Vogels

Pithecophaga jefferyi
Philippine Eagle Center

De Filipijnse archipel heeft rond de 600 soorten vogels (Nederland : circa 500) bestaande uit verblijfs- en trekvogels. Meer dan 200 soorten zijn endemisch (komen dus alleen in de Filipijnen voor).

Met als nationale vogel de Filipijnse arend (Filipijns : Haring Ibon ) of apenarend ook wel Filipijnse apenarend (Pithecophaga jefferyi). De arend (adelaar) komt alleen nog voor op de eilanden Luzon, Leyte, Samar en Mindanao. 

Bent u in Davao, dan is een bezoek aan het Philippine Eagle Center (Malagos, Baguio District, Davao City) zeker de moeite waard. 

Dieren

Er zijn niet echt veel grote zoogdieren, de grootste en veel voorkomende is de gedomesticeerde waterbuffel. In het hele land komen kleinere soorten zoals apen, knaagdieren, vleermuizen, spitsmuizen, herten, mangoeste en stekelvarkens voor. De Filipijnse Tarsier is endemisch in het land en is een van de kleinste apensoorten ter wereld. Er zijn ook drie endemische hertensoorten: het Filipijnse hert, het Calamiaanse hert en het Filipijnse gevlekte hert.

Er zijn ruim 320 soorten reptielen en amfibieën waarvan er 215 alleen in de Filipijnen voorkomen. De zoetwaterkrokodil wordt beschouwd als de meest bedreigde krokodil ter wereld en is endemisch voor het land. Het aantal wordt op circa 100 geschat.

Dolfijnen en walvissen

In de wateren rond Bohol zijn er meer dan elf soorten dolfijnen en walvissen. Flessenneus, pan-tropische gevlekte en langsnuitige dolfijnen zijn er constant, net als meloenhoofdige, kortvinnige piloten en potvissen. Van december tot mei vindt in Donsol de grootste jaarlijkse concentratie van walvishaaien plaats. Grote aantallen walvishaaien vertrekken naar Donsol om te profiteren van de dichte voedsel- en krillconcentratie die daar bestaat.

Regenwoud

De eilanden Bohol, Mindanao en Palawan zijn de beste plaatsen om tropische regenwouden in de Filipijnen te ervaren. Op deze eilanden is een behoorlijk deel van de oorspronkelijke jungle bewaard gebleven.

Voor iedere natuurliefhebber zijn er meer dan genoeg redenen te vinden om de Filipijnen te bezoeken.

Ook voor u: