Een familie van de ernstig bedreigde Filipijnse adelaar is onlangs gespot in de bossen van Lupon, Davao Oriental. De Filipijnse arend (Filipijns : Haring Ibon ) of apenarend of Filipijnse apenarend (Pithecophaga jefferyi) wordt beschouwd als een van de zeldzaamste en krachtigste vogels ter wereld.

De officiële fotograaf van het provinciale informatiebureau, Eden Jhan Licayan, die de foto’s en videobeelden van de zeldzame waarnemingen nam, zei dat hij in totaal drie Filipijnse adelaars zag tijdens de beoordeling van potentiële toeristische locaties in het gebied op 7-10 december.

Licayan zei dat hij voor het eerst een jonge Filipijnse adelaar zag die op een boom bij zijn nest zat terwijl hij een krachtige roep uitzond.

De volgende dag waren hij en zijn team verrast om nog twee adelaars boven het bladerdak te zien vliegen, die veel groter waren dan de eerste die ze zagen.

Het hoofd van onderzoek en ontwikkeling van de Philippine Eagle Foundation, Jason Ibañez, bevestigde dat de waargenomen vogels inderdaad Filipijnse adelaars waren.

“De foto’s zijn inderdaad die van een Filipijnse adelaar. En op basis van het algemene uiterlijk en de aard van zijn veren, is de vogel op de baars een juveniele (ongeveer een jaar oude) Filipijnse adelaar, ”zei Ibañez. “De aanwezigheid van een juveniel (een niet-geslachtsrijp exemplaar) betekent dat er adelaarsouders zijn en dat de foto’s van twee vliegende arenden mogelijk het arendspaar zijn. Een expeditie volgend jaar om het adelaarspaar en hun jongen verder te documenteren, wordt sterk aanbevolen. “

Op basis van waar de foto’s zijn gemaakt, zei hij, bevindt de adelaarsfamilie zich in het belangrijkste biodiversiteitsgebied Mount Kampalili – Puting Bato van Davao Oriental, een van de weinige grote habitats van Filipijnse adelaars in Mindanao.

Davao Oriental staat erom bekend een goede populatie Filipijnse adelaars te huisvesten, waaronder de geredde Mal’lambugok die afgelopen september werd vrijgelaten in de gemeente Caraga.

De Philippine Eagle Foundation heeft de hoop uitgesproken dat de lokale overheid en betrokken belanghebbenden zouden samenwerken om het bewustzijn van de lokale bevolking over het behoud van de gezondheid van de bossen en het behoud van deze majestueuze adelaars te vergroten.

Gouverneur Nelson Dayanghirang verzekerde dat de provinciale overheid en de lokale overheid van Lupon programma’s zouden implementeren om ervoor te zorgen dat deze ongelooflijke wezens worden beschermd.

Behoud van de natuur, bewaar vrede

De provinciale overheid beschouwt ecotoerisme momenteel als een manier om natuurlijke hulpbronnen te behouden en het rentmeesterschap van de gemeenschap en het beheer van deze zeer gewaardeerde hulpbronnen te bevorderen, terwijl de lokale bevolking alternatief levensonderhoud wordt geboden, waardoor de vrede in de gemeenschap wordt bevorderd.

Met de aanwezigheid van de Filipijnse adelaar in het gebied, evenals vele andere vogelsoorten, ziet de provinciale overheid het potentieel van het gebied voor vogels kijken, wat zowel economisch als natuurbeschermingspotentieel heeft.

De recente evaluatie van het toeristisch potentieel in het gebied maakte deel uit van de lokale implementatie door de provinciale overheid van President Rodrigo Duterte’s Executive Order 70 of de Whole-of-Nation Approach to End Local Communist Armed Conflict (ELCAC).

Via het programma, dat tot doel heeft het leven van de mensen te helpen verbeteren, worden ontwikkelingsprojecten, zoals levensonderhoud en infrastructuur, en vele andere interventies geïntroduceerd in de gemeenschappen, meestal in dorpen in het achterland waarvan bekend is dat ze kwetsbaar zijn voor gewapende conflicten en voorheen gebruikt als guerrillabases van het communistisch-terroristische New People’s Army (NPA).

“Het is alsof je twee vliegen in één klap slaat”, zei Ednar Dayanghirang, vicevoorzitter van de Provinciale Task Force om een ​​einde te maken aan het lokale communistische gewapende conflict.

Dayanghirang merkte op dat het programma niet alleen mensen zou helpen om meer verantwoordelijk te worden voor hun bossen, maar ook economische kansen zou introduceren om de cirkel van armoede te doorbreken.

Dit, zei hij, zou een einde maken aan de rekrutering van de NPA, aangezien de mensen meer gefocust zouden raken op hun nieuwe levensonderhoud en instandhoudingsinspanningen.

Bron : NPA

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2020

Snel naar categorie

Het verkeer op de Filipijnen is meestal behoorlijk chaotisch te noemen.

© Kama