Er zijn veel families in de Filipijnen die politieke macht hebben en die al generaties lang betrokken zijn bij de politiek. Bij verkiezingen moet je als toerist niet verbaasd zijn als je meerdere familieleden op dezelfde poster ziet staan voor verschillende verkiesbare functies.

Hieronder volgen enkele van de meest invloedrijke (landelijke) politieke dynastieën in de Filipijnen:

  1. De Aquino’s – De Aquino-familie is een van de bekendste politieke dynastieën in de Filipijnen. Het begon met Benigno Aquino Sr., die in de jaren 1930 en 1940 in het Huis van Afgevaardigden zat. Zijn zoon, Benigno Aquino Jr., werd later senator en oppositieleider tijdens het bewind van Ferdinand Marcos. Na zijn dood in 1983 werd zijn vrouw, Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke president van de Filipijnen. Hun zoon, Benigno Aquino III, diende ook als president van de Filipijnen van 2010 tot 2016.
  2. De Marcoses – De Marcos-familie is ook een van de bekendste politieke dynastieën in de Filipijnen. Ferdinand Marcos was president van de Filipijnen van 1965 tot 1986, toen hij werd afgezet na de EDSA-revolutie. Zijn vrouw, Imelda Marcos, was bekend om haar extravagantie en corruptie. De familie heeft nog steeds politieke invloed in de Filipijnen, ondanks de controverse rondom hun bewind. Op 30 juni 2022 trad hun zoon Ferdinand “Bongbong” Romualdez Marcos Jr. aan als president van de Filipijnen
  3. De Estrada’s – De Estrada-familie is ook een prominente politieke dynastie in de Filipijnen. Joseph Estrada was president van de Filipijnen van 1998 tot 2001, toen hij werd afgezet na beschuldigingen van corruptie. Zijn zoon, Jinggoy Estrada, en kleinzoon, JV Ejercito, zijn beiden politici en dienden als senatoren.
  4. De Binays – De Binay-familie is ook een van de machtigste politieke dynastieën in de Filipijnen. Jojo Binay was vice-president van de Filipijnen onder president Benigno Aquino III. Zijn vrouw, Elenita Binay, was burgemeester van Makati City, terwijl zijn zoon, Junjun Binay, ook burgemeester was van dezelfde stad.
  5. De Cojuangco’s – De Cojuangco-familie is een andere prominente politieke dynastie in de Filipijnen. Eduardo “Danding” Cojuangco Jr. was verantwoordelijk voor het beheer van verschillende staatsbedrijven en profiteerde van de staatsmiddelen tijdens de dictatuur van Ferdinand Marcos. De familie heeft banden met de Hacienda Luisita, een groot suikerrietlandgoed in Tarlac en heeft politieke invloed in de regio. De familie is ook betrokken bij de voedings- en drankenindustrie.
  6. De Dutertes – De Duterte-familie wordt vaak geassocieerd met de politieke macht in de regio Mindanao en heeft een lange geschiedenis van politieke betrokkenheid in Davao City. De meest bekende persoon in de familie is Rodrigo Duterte, de voormalige president van de Filipijnen (2016-2022). Zijn vader, Vicente Duterte, was ook een politicus en burgemeester van Davao City. Duterte’s zoon, Paolo Duterte, was vice-burgemeester van Davao City, terwijl zijn dochter, Sara Duterte, ook burgemeester is geweest van Davao City en sinds 30 juni 2022 Vice-president.

Er zijn natuurlijk nog veel meer families met politieke macht in de Filipijnen. De invloed en rol van families in de politiek van de Filipijnen (politieke dynastieën) is een controversieel onderwerp in de Filipijnse politiek en er zijn verschillende voorstellen om hun macht te beperken of te verbieden.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Tijdens de periode juli en oktober kan je beter niet reizen in Luzon wegens mogelijkheid van typhoons (orkanen).