Imelda Marcos is de weduwe van voormalig president van de Filipijnen, Ferdinand Marcos. Ze is ook zelf een voormalig politicus en was tijdens het regime van haar man First Lady van de Filipijnen.

Imelda Marcos was vooral bekend vanwege haar extravagante levensstijl en haar liefde voor mode en juwelen. Tijdens het bewind van haar man was ze verantwoordelijk voor verschillende projecten op het gebied van kunst en cultuur, zoals de bouw van het Cultural Center of the Philippines en het Nationaal Museum.

Tijdens het bewind van haar man werd Imelda Marcos ook beschuldigd van het schenden van de mensenrechten en het plegen van wijdverspreide corruptie. Na de afzetting van Ferdinand Marcos in 1986 vluchtte het echtpaar naar de Verenigde Staten. Hun bezittingen, waaronder vele kunstwerken en eigendommen, werden in beslag genomen door de Filipijnse overheid.

In 1991 keerde Imelda Marcos terug naar de Filipijnen en werd ze verkozen tot lid van het Filipijnse Huis van Afgevaardigden. Sindsdien heeft ze verschillende keren geprobeerd terug te keren naar de politiek, maar ze heeft nooit meer een belangrijke positie bekleed. Haar naam blijft echter onlosmakelijk verbonden met het bewind van haar man en zijn controversiële erfenis.

Veroordeling Imelda Marcos

Imelda Marcos is in de loop der jaren verschillende keren beschuldigd van corruptie, en ook meerdere keren veroordeeld voor haar daden. In 1993 werd ze schuldig bevonden aan fraude bij het oprichten van particuliere stichtingen in Zwitserland en werd ze veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.

Ze ging echter in beroep en de zaak werd uiteindelijk geseponeerd door de Filipijnse hooggerechtshof vanwege gebrek aan bewijs.

In 2018 werd Imelda Marcos veroordeeld in 7 zaken tot gezamenlijk 42 jaar gevangenis. Tot op heden heeft zij haar straf nog niet uitgezeten. Er is bezwaar gemaakt bij de Supreme Court tegen deze veroordeling. Tot die uitspraak zou ze op vrije voeten mogen blijven. Waarom de Supreme Court er nog niets mee heeft gedaan is niet bekend, maar gezien de rijkdom van Imelda Marcos laat dat zich makkelijk raden.

Er zijn echter nog steeds lopende zaken tegen Imelda Marcos en haar familie over corruptie tijdens het bewind van haar man. Veel Filipino’s en internationale waarnemers vinden dat de Marcos-familie nog steeds verantwoordelijk moet worden gehouden voor hun daden tijdens het regime van Ferdinand Marcos.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: