How Can We Help?

Taal vulkaan

Je bent hier:
<< voorgaande pagina

De Taal vulkaan is een grote caldera (een komvormige krater) in het Taal Meer in de provincie Batangas. op het eiland Luzon in de Filipijnen.

De Taal vulkaan is de op één na meest actieve vulkaan op de Filipijnen, met 34 geregistreerde historische uitbarstingen, die allemaal geconcentreerd waren op Volcano Island, in het midden van Taal Lake. 

Het Taal vulkaan en meer, gezien vanaf de Tagaytay Ridge in Cavite, biedt een van de meest pittoreske en aantrekkelijke uitzichten op de Filipijnen. Het ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila.

De belangrijkste krater van de Taal-vulkaan had oorspronkelijk een meer tot de explosieve uitbarsting in 2020 het water verdreef; het meer veranderde binnen enkele maanden in een regenachtige klimaat nadat de activiteit was gestaakt.

De vulkaan heeft in het verleden verschillende gewelddadige uitbarstingen gehad, waarbij op het eiland en de bevolkte gebieden rond het meer naar schattng 6.000 mensen het leven hebben verloren. Vanwege de nabijheid van bevolkte gebieden en zijn geschiedenis, werd de vulkaan door International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth’s Interior (IAVCEI) aangewezen als een DECADE vulkaan, die het waard is om nader te worden bestudeerd om toekomstige natuurrampen te voorkomen.

DOST-PHIVOLCS heeft een dagelijks bulletin van de Taal vulkaan met de laatste metingen.

Wat is een actieve vulkaan ?

Actief is een relatief begrip, Het betekend dat deze in de laatste 600 jaar is uitgebarsten en dat die uitbarsting is gedocumenteerd of dat de uitbarsting in de laatste 10.000 jaar heeft plaats gevonden wanneer dit blijkt uit grondonderzoek e.d.

Pacific Ring of Fire

Alle vulkanen van de Filipijnen maken deel uit van de Pacific Ring of Fire.

Philippine Institute of Volcanology and Seismology

Op de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie (Philippine Institute of Volcanology and Seismology of PHIVOLCS) treft u meer informatie over de veiligheidszones bij vulkanen.

Ook worden dagelijks bulletins verstrekt van de meest actieve vulkanen in de Filipijnen 

Was dit artikel nuttig?
4.8 out Of 5 Stars

2 ratings

5 Stars 50%
4 Stars 50%
3 Stars 0%
2 Stars 0%
1 Stars 0%
How can we improve this article?
Please submit the reason for your vote so that we can improve the article.
Vorige Smith
Inhoudsopgave