Tijdens je vakantie in de Filipijnen kan je op verschillende manieren door het land reizen. Het is misschien een open deur, maar toch trappen we die in: bedenk erbij dat het openbaar vervoer niet zo geregeld is als in Nederland of België. Het openbaar vervoer in de Filipijnen kan chaotisch en overvol zijn. Verwacht niet dat het vervoer op tijd komt en wees flexibel bij het plannen van je reizen.

Afstanden

Bedenk als je een reis of trip plant dat de Filipijnen een groot land is, zo’n zeven keer zo groot als Nederland en negen zo groot als België. En dat het land uit zo’n 7.641 eilanden bestaat. Er is dus wel een kans dat je gebruik moet maken van een ferry. En waar je in Nederland en België je honderd kilometer in 1 uur / 5 kwartier af kan leggen, kan dat in de Filipijnen al ergens tussen 2 en 4 uur zijn.

Waar de kwaliteit van het routenet, de vervoersmogelijkheden en dus de reissnelheid heel erg kan afhangen of je in een stedelijk gebied, een landelijk gebied of afgelegen gebied bent. En van de weersomstandigheden.

Verkeer

Het verkeer in de Filipijnen kan erg druk en chaotisch zijn, vooral in de grote steden zoals Manila, Cebu City en Davao City. Veel wegen zijn smal en overvol met voertuigen, waaronder auto’s, bussen, vrachtwagens, motorfietsen, brommers/scooters, fietsen, tricycles / bao-bao, voetgangers en carabao’s. Verkeersregels zijn er niet overal en worden vaak niet gevolgd, er zijn vaak verkeersopstoppingen en files. Daarom kan het reizen over de weg soms lang duren en stressvol zijn.

Keuzes vervoer

  • Vliegtuig: de snelste manier om door de Filipijnen te reizen is per vliegtuig. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden, waaronder Philippine Airlines, Cebu Pacific en AirAsia.
  • Bus: bussen zijn een veelgebruikt vervoermiddel in de Filipijnen, vooral voor lange afstanden. Er zijn verschillende busmaatschappijen die routes aanbieden tussen grote steden en toeristische bestemmingen.
  • Jeepneys: dit is het meest traditionele en iconische vervoermiddel in de Filipijnen. Het is een kleurrijke bus-achtige voertuig dat oorspronkelijk werd gemaakt van omgebouwde legerjeeps. Jeepneys rijden meestal binnen de stad en zijn een goedkoop transportmiddel.
  • Tricycles: dit zijn brommer- of fiets taxi’s die worden gebruikt voor korte afstanden, vooral in steden en dorpen. Tricycles zijn meestal geschikt voor 1-3 passagiers en zijn handig om door smalle straatjes en drukke verkeersgebieden te manoeuvreren.
  • Taxis en Grab: in grote steden zoals Manila en Cebu zijn taxi’s en Grab (een populaire ride-hailing app in de Filipijnen) beschikbaar. Taxis en Grab zijn een duurdere optie dan jeepneys en tricycles, maar bieden meer comfort en gemak.
  • Boten: vanwege de vele eilanden en waterwegen zijn boten ook een veelgebruikt vervoermiddel in de Filipijnen. Boten worden gebruikt om tussen eilanden te reizen en om te gaan eilandhoppen.
  • Treinen: er is geen landelijk spoorstelsel voor treinen. Bij en rond Manila zijn er enkele lijnen.
  • Auto huren: je kan natuurlijk een auto huren en zelf rijden. Bedenk wel goed of je dit echt wilt doen. Het is echt iets anders dan door Amsterdam of Brussel te rijden.
Vind hier deals voor autoverhuur en luchthavenvervoer op Expedia

Het kiezen van het juiste vervoermiddel hangt af van de afstand die je moet afleggen en het budget dat je hebt. Het kan een avontuurlijke en leuke manier zijn om je te verplaatsen in de Filipijnen, maar het is altijd goed om waakzaam te blijven en voorzichtig te zijn tijdens het reizen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2023

Snel naar categorie

Tijdens de periode juli en oktober kan je beter niet reizen in Luzon wegens mogelijkheid van typhoons (orkanen).