De Rijstterrassen van de Filipijnse Cordilleras zijn een spectaculair voorbeeld van de traditionele landbouwtechnieken van de Ifugao-stam in de noordelijke bergketens van Luzon, in de Filipijnen. Het landschap bestaat uit rijstterrassen die op steile berghellingen zijn aangelegd en door de Ifugao-stam zijn gecreëerd en onderhouden. De rijstterrassen werden in 1995 door UNESCO erkend als werelderfgoed en zijn nog steeds een belangrijke toeristische attractie in de regio.

De rijstterrassen zijn een uitstekend voorbeeld van hoe de Ifugao-stam hun traditionele kennis van landbouwtechnieken hebben gebruikt om het bergachtige terrein van de Cordilleras aan te passen aan de rijstteelt. Het rijstterraslandschap toont de harmonie tussen de mens en de natuur, waarbij de Ifugao’s de bergen hebben getransformeerd tot een duurzaam ecosysteem voor de rijstteelt. Het rijstterraslandschap is zo uniek en onderscheidend dat het door de UNESCO als een werelderfgoed is erkend. Het is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in de Filipijnen en een symbool van de rijke cultuur en geschiedenis van de Ifugao-stam.

Het werelderfgoed bestaat uit vijf clusters van de meest intacte en indrukwekkende terrassen, gelegen in vier gemeenten. Ze zijn allemaal het product van de Ifugao-etnische groep, een minderheidsgemeenschap die deze bergen al duizenden jaren bezet houdt.

Welke rijstterassen?

De vijf ingeschreven clusters zijn; (i) het Nagacadan-terrascluster in de gemeente Kiangan, een rijstterrassencluster dat zich manifesteert in twee afzonderlijke oplopende rijen terrassen die worden doorsneden door een rivier; (ii) het Hungduan-terrascluster dat op unieke wijze uitmondt in een spinnenweb; (iii) het centrale Mayoyao-terrascluster dat wordt gekenmerkt door terrassen afgewisseld met traditionele boerenbaal (huizen) en alang (graanschuren); (iv) het Bangaan-terrassencluster in de gemeente Banaue dat de achtergrond vormt van een typisch traditioneel Ifugao-dorp; en (v) de Batad-terrassencluster van de gemeente Banaue, genesteld in amfitheaterachtige halfronde terrassen met aan de voet een dorp.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Philippine Airlines (PAL) / PAL Express denk ik als eerste aan: