Jeepneys zijn een iconisch vervoermiddel in de Filipijnen. Jeepneys zijn kleurrijke openbare bussen en een goedkope en gemakkelijke manier om door de stad te reizen, en ze zijn beschikbaar in bijna elke stad en gemeente in het land. Er zijn naar schatting meer dan 200.000 jeepneys in de Filipijnen. De meeste jeepneys zijn eigendom van kleine ondernemers die hun eigen voertuig besturen of verhuren aan chauffeurs.

Jeepneys hebben hun eigen routes en stoppen op verzoek van de passagiers. Ze kunnen dus ook zo maar ineens stoppen langs de kant van de weg. Hoewel ze vaak overvol zijn, zijn jeepneys een populaire keuze voor pendelaars vanwege hun betaalbaarheid en gemak. Het tarief wordt bepaald door de afstand en wordt meestal contant betaald bij het uitstappen.

Je kunt betalen in een jeepney door het geld rechtstreeks aan de bestuurder te geven wanneer je instapt. Het is handig om kleingeld bij je te hebben, want vaak hebben bestuurders geen wisselgeld voor grotere biljetten. In sommige jeepneys wordt ook gebruikgemaakt van elektronische betaalsystemen, zoals prepaidkaarten, dus het kan handig zijn om te informeren bij de lokale bevolking wat gebruikelijk is op de specifieke route die je neemt.

Omdat jeepneys open zijn, zijn ze niet erg geschikt voor reizen tijdens slecht weer of ‘s nachts. Bovendien zijn ze niet altijd even veilig vanwege hun onzekere en onvoorspelbare rijstijl en de vaak overvolle passagierscompartimenten. Toch blijven jeepneys een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoer in de Filipijnen en zijn ze een onmiskenbaar onderdeel van de Filipijnse cultuur en erfgoed.

Geschiedenis van de jeepney

Het ontwerp van de jeepney is gebaseerd op de Amerikaanse legerjeeps die werden achtergelaten na de Tweede Wereldoorlog. In de nasleep van de oorlog zochten de Filipino’s naar manieren om deze voertuigen opnieuw te gebruiken en om te bouwen tot betaalbare, openbaar vervoer voertuigen.

Het was vooral in de stad Iloilo op het eiland Panay, waar deze ombouw plaatsvond. In 1945 kocht een lokale ondernemer, Leonardo Sarao, een aantal oude legerjeeps van het Amerikaanse leger en begon deze om te bouwen tot openbare bussen. Hij verlengde het frame van de jeeps om meer passagiers te kunnen vervoeren en plaatste een dak eroverheen om de passagiers te beschermen tegen de regen en de zon.

De jeepneys werden al snel populair en verspreidden zich over de rest van het land. Tegenwoordig zijn ze een belangrijk onderdeel van het openbaar vervoerssysteem van de Filipijnen en worden ze vaak versierd met felle kleuren en decoraties, waardoor ze een levendige en kleurrijke uitstraling hebben.

Toekomst jeepneys

Jeepneys zijn over het algemeen behoorlijk vervuilend vanwege hun verouderde en inefficiënte motoren. Veel jeepneys op de Filipijnen gebruiken dieselbrandstof en hebben geen katalysator, waardoor ze bijdragen aan luchtvervuiling en broeikasgasemissies. Er zijn echter ook al enkele modernere jeepneys die gebruikmaken van alternatieve brandstoffen, zoals LPG en elektriciteit, waardoor ze minder vervuilend zijn. Er zijn plannen om de oude jeepneys geleidelijk te vervangen door nieuwere en schonere modellen om de luchtvervuiling te verminderen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 28 maart 2023