Iglesia ni Cristo (INC) is een religieuze organisatie die in 1914 in de Filipijnen is opgericht door Felix Y. Manalo (Taguig, 10 mei 1886 – Quezon City, 12 april 1963), ook wel bekend als Ka Felix. Felix Manalo was van 1913 tot 1963 de eerste leider van de INC. Na diens dood werd de leiding over de kerk overgenomen door zijn zoon Eraño de Guzman Manalo (Quezon City, 2 januari 1925 – Quezon City, 31 augustus 2009), ook wel bekend als Ka Erdy. Eraño werd weer opgevolgd door zijn zoon Eduardo Villanueva Manalo (Quezon City 31 oktob.er 1955), ook wel bekend als Ka Eduardo

Het is een onafhankelijke christelijke kerk die zijn basis heeft in de Filippijnen, maar aanhangers heeft over de hele wereld, vooral onder de Filipijnse diaspora. Het geloof van de kerk is gebaseerd op de doctrines van de Bijbel, die zij beschouwen als het enige gezaghebbende woord van God.

De Iglesia ni Cristo staat bekend om zijn sterke organisatorische structuur en disciplinaire aanpak. Het heeft zijn eigen hiërarchie en administratieve structuur en de leden worden aangemoedigd om hun leven te wijden aan de kerk. De kerk houdt regelmatig diensten en activiteiten, waaronder gebedsdiensten, bijbelstudies en evangelisatie.

Een van de belangrijkste doctrines van de Iglesia ni Cristo is dat de kerk de enige weg is naar redding. De kerk gelooft ook dat Felix Manalo de door God gezonden boodschapper was om de ware kerk te herstellen. Andere belangrijke doctrines zijn onder meer het geloof in de Drie-eenheid en de onsterfelijkheid van de ziel.

De Iglesia ni Cristo is een invloedrijke organisatie in de Filipijnen en heeft een grote aanhang onder de Filipijnse bevolking. Het heeft ook de aandacht getrokken vanwege zijn strenge disciplinaire praktijken en de controverses rondom de kerkleiderschap en financiën.

De kerken van Iglesia ni Cristo tref je overal in de Filipijnen aan en zijn vaak duidelijk herkenbaar aan de stijl.

Sekte of religie?

Iglesia ni Cristo zal door velen als een sekte worden gezien vanwege zijn unieke interpretatie van de Bijbel en de sterke disciplinaire aanpak. De kerk houdt nauw toezicht op het leven van haar leden en het wordt van hen verwacht dat zij zich volledig toewijden aan de kerk. Dit heeft in het verleden geleid tot controverses en kritiek van zowel de Filipijnse overheid als andere religieuze groeperingen.

Het label ‘sekte’ wordt vaak wordt gebruikt om groepen te beschrijven die afwijken van de traditionele doctrines en praktijken van gevestigde religies. Dit betekent echter niet automatisch dat deze groepen kwaadaardig of schadelijk zijn.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: