Fidel Valdez Ramos is een voormalige Filipijnse generaal en politicus, die diende als de 12e president van de Filipijnen van 1992 tot 1998. Hij werd geboren op 18 maart 1928 in Lingayen, Pangasinan en overleed op 31 juli 2022 in Makati.

Ramos begon zijn carrière als officier in het Filipijnse leger en diende als chef-staf van de strijdkrachten en als commandant van de Philippine Constabulary. Hij werd beschouwd als een hervormer en moderniseerde het leger tijdens zijn ambtstermijn als chef-staf. Ramos speelde ook een belangrijke rol bij de People Power-revolutie in 1986, die leidde tot de val van de toenmalige dictator Ferdinand Marcos.

In 1992 werd Ramos verkozen tot president van de Filipijnen met een smalle overwinning op zijn belangrijkste tegenstander, Miriam Defensor Santiago. Zijn ambtstermijn was gericht op economische hervormingen, met de oprichting van nieuwe industrieën en de bevordering van buitenlandse investeringen. Hij slaagde er ook in om vrede te sluiten met verschillende opstandige groepen in het land.

Ramos wordt gerespecteerd als een van de meest effectieve en visionaire leiders van de Filipijnen en wordt geprezen om zijn inzet voor democratie en economische ontwikkeling. Hij bleef tot zijn overlijden actief betrokken bij politieke en maatschappelijke kwesties in de Filipijnen en wordt beschouwd als een van de belangrijkste politieke leiders van de moderne Filipijnse geschiedenis.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2023

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: