Temple of Leah is een toeristische attractie in Cebu City, gelegen in de provincie Cebu op het eiland Cebu in de Filipijnen. Het is een neoklassieke tempel en is opgericht in 2012 als eerbetoon aan Leah Villa Albino-Adarna, de vrouw van de Filipijnse zakenman en architect Teodorico Soriano Adarna. Het werd gebouwd als een symbool van het eeuwige liefdesverhaal van Leah en Teodorico en hun familie. Het is geen religieuze tempel, maar een museum en een uitkijkpunt waar bezoekers kunnen genieten van het uitzicht op de stad Cebu.

Leah Villa Albino-Adarna

Leah Villa Albino-Adarna was een bekende Filipijnse socialite en filantroop uit Cebu. Ze werd geboren op 10 juli 1921 en overleed op 30 juni 2012 op 90-jarige leeftijd. Leah Villa Albino-Adarna was de vrouw van de bekende Filipijnse rechter en zakenman Teodoro Adarna. Het echtpaar had vijf kinderen, waaronder Emilio Adarna, die getrouwd was met de Filipijnse actrice en zangeres Donna Cruz.

Leah Villa Albino-Adarna was de kleindochter van de oprichter van de Cebuano krant “El Nuevo Dia”, en was zelf ook betrokken bij de media-industrie. Ze richtte de krant “Sun.Star” op en was ook mede-eigenaar van een radiostation in Cebu. Daarnaast was ze betrokken bij verschillende liefdadigheidsinstellingen en stichtingen, waaronder de “Temple of Leah Foundation”.

De “Temple of Leah” werd gebouwd als eerbetoon aan Leah Villa Albino-Adarna door haar man Teodoro Adarna. Het gebouw is ontworpen als een neoklassieke Griekse tempel en bevat verschillende beelden en standbeelden van mythologische figuren. De bouw van de tempel begon in 2012 en werd voltooid in 2015, drie jaar na de dood van Leah Villa Albino-Adarna.

Teodorico Soriano Adarna

Teodorico Soriano Adarna was een bekende Filippijnse zakenman en industrieel. Hij werd geboren op 18 september 1933 in Cebu City, Filipijnen, als de zoon van Juan Adarna en Remedios Soriano. Hij studeerde aan de University of Santo Tomas en behaalde zijn bachelorgraad in Bedrijfskunde.

In de jaren 60 richtte Adarna het bedrijf Cebu Steel Corporation op, dat uitgroeide tot een van de grootste staalfabrieken van het land. Later verwierf hij ook belangen in andere bedrijven, zoals de Philippine Electric Corporation, en was hij actief in de vastgoedsector.

Adarna stierf op 5 januari 2011 op 77-jarige leeftijd in zijn huis in Cebu City. Zijn nalatenschap omvatte niet alleen zijn succesvolle bedrijven, maar ook de bouw van de Temple of Leah, die hij als een eerbetoon aan zijn vrouw Leah Villa Albino-Adarna liet bouwen.

Hoe de Temple of Leah te bereiken

De Temple of Leah is gelegen in Barangay Busay, Cebu City. Het is ongeveer 11 kilometer van het centrum van de stad. Er zijn verschillende manieren om er te komen, zoals het huren van een taxi, een privéauto of een motorfiets.

De gemakkelijkste manier om bij de Tempel van Leah aan de Cebu Transcentral Highway te komen, is door een jeepney te rijden met routecode 04D, 04I of 04H (Lahug-Busay) vanuit het centrum van Cebu City. Vraag de chauffeur om je af te zetten bij de straat naar Temple Leah. De attractie ligt op 5 minuten loopafstand. De rit duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van het verkeer.

Snel naar categorie

Bij vliegtuigmaatschappij Cebu Pacific Air / Cebgo denk ik als eerste aan: