Mati is een stad in de provincie Davao Oriental, gelegen aan de zuidoostelijke kust van Mindanao. Het gebied waar Mati nu ligt was oorspronkelijk bewoond door inheemse Mandaya-stammen. In de 16e eeuw vestigden Spaanse missionarissen zich in het gebied en begonnen ze met het bekeren van de inheemse bevolking tot het christendom.

Tijdens de Amerikaanse koloniale periode werd Mati een deel van de provincie Davao en in 1967 werd het officieel een stad. Mati heeft een rijke geschiedenis vanwege zijn strategische ligging aan de kust, die in de loop der eeuwen aantrekkelijk was voor zowel handelaren als koloniale machten.

Mati heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een toeristische bestemming in de Filipijn en is een opkomende bestemming voor toeristen vanwege de prachtige stranden, watervallen, grotten en andere natuurlijke attracties in de omgeving. Het is ook een belangrijke agrarische regio, met name voor kokosnoten en fruitteelt.

Hieronder staan een aantal activiteiten en bezienswaardigheden die je kunt bezoeken in Mati:

  • Dahican Beach – Geniet van de zon, het zand en de zee op dit prachtige strand. Het is ook bekend om zijn golven, waardoor het een populaire plek is voor surfers.
  • Subangan Museum – Leer meer over de geschiedenis en cultuur van Davao Oriental in dit museum. Het museum heeft een uitgebreide collectie van kunst, archeologie, antropologie en natuurlijke historie.
  • Pujada Island – Maak een dagtrip naar dit ongerepte eiland en geniet van de kristalheldere wateren en het zachte zand.
  • Cinco Masao Beach – Een ander prachtig strand in de buurt van Mati, met turquoise wateren en zacht zand.
  • Mount Hamiguitan – Deze berg staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn biodiversiteit. Het is ook de thuisbasis van een aantal endemische planten en dieren.
  • Baywalk – De Mati Baywalk is een perfecte plek om te wandelen, fietsen of joggen terwijl je geniet van het uitzicht op de oceaan.
  • Sleeping Dinosaur Island – Deze eiland heeft een vorm van een slapende dinosaurus en is een populaire bestemming voor sightseeing.
  • Haven van Mati – Deze drukke haven is een interessante plek om te bezoeken om het dagelijkse leven van de lokale bevolking te zien.
  • Botona Dahican Surf Point – Een andere surfspot in de omgeving van Mati, populair onder surfers vanwege de sterke golven.
  • Natuurlijke zwembaden – Bezoek de verschillende natuurlijke zwembaden, zoals de Waniban Island Natural Pools en de Lawigan Beach Natural Pools, in de omgeving van Mati om te ontspannen en te genieten van de omgeving.

Benieuwd naar het klimaat en de weersverwachting in Mati? Die tref je hier aan.

Hoe Mati te bereiken

Mati City is te bereiken via de lucht en de weg. De dichtstbijzijnde luchthaven is Francisco Bangoy International Airport in Davao City, ongeveer 200 km ten noorden van Mati City. Vanuit de luchthaven kunt u een taxi of bus nemen naar Mati City.

Als u vanuit nabijgelegen steden zoals Davao City, Tagum City of Butuan City komt, kunt u een bus of jeepney nemen naar Mati City. Het busstation van Mati City bevindt zich in het centrum van de stad, terwijl de jeepney-terminals zich op verschillende locaties bevinden, afhankelijk van waar u vandaan komt. U kunt ook een privéauto of taxi huren om u naar Mati City te brengen.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op 8 april 2023