Lapu-lapu

Lapu-Lapu was een dappere krijger en leider van de inheemse bevolking van Mactan, een eiland in de Filipijnen. Hij werd beroemd door zijn overwinning op de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellan tijdens de Slag bij Mactan in 1521.

Magellan kwam naar de Filipijnen in opdracht van Spanje en probeerde het eiland Cebu te koloniseren en te bekeren tot het christendom. Lapu-Lapu, die de inheemse bevolking van Mactan leidde, was echter niet bereid om zich over te geven aan de Spaanse invloed en hij vocht terug tegen Magellan en zijn troepen.

Tijdens de Slag bij Mactan op 27 april 1521 werd Magellan gedood en werden zijn troepen verslagen door Lapu-Lapu en zijn mannen. De overwinning van Lapu-Lapu wordt beschouwd als een van de eerste overwinningen van de Filipijnse inheemse bevolking tegen een Europese koloniale macht.

Lapu-Lapu wordt beschouwd als een nationale held in de Filipijnen en er zijn veel standbeelden en monumenten ter ere van hem op het eiland Mactan en in andere delen van het land. Zijn moed en vastberadenheid om de onafhankelijkheid van zijn volk te verdedigen, zijn een bron van inspiratie voor veel Filipijnen tot op de dag van vandaag.