Nederland is door de Filipijnen op de gele lijst geplaatst en er gelden inreisvoorwaarden. Alleen buitenlandse reizigers met een geldig visum voor de Filipijnen verkregen voor vertrek, een Filipijnse verblijfsvergunning en buitenlandse reizigers die gehuwd zijn met een Filipijnse onderdaan en hun kinderen mogen de Filipijnen inreizen. Vanaf 16 februari 2022 moeten alle reizigers naar de Filipijnen laten zien dat zij volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19. Tot 16 februari 2022 moeten reizigers bij aankomst in quarantaine in een door henzelf geboekt en betaald quarantainehotel. De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is voor het grootste deel oranje met een deel rood. Reis alleen als het noodzakelijk is. Lees het hele reisadvies.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is voor het grootste deel oranje door het coronavirus, behalve het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. Dit betekent dat het nu niet veilig is om naar deze oranje gebieden met vakantie te gaan. Ga alleen als dit noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens bij moet zijn.
 • Gaat u toch naar deze oranje gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Bereid u zich goed voor. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u niet of waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe.
 • Gaat u toch naar deze gebieden? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.
 • Verblijft u in de Filipijnen? Registreer u dan ‘uitgebreid’ bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en weten wij dat u in het land bent.
 • Vertrekt u uit het land? Geef dit dan ook meteen door via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland
App kaart bij reisadvies Filipijnen

U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) de Filipijnen inreizen. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs ook uit te printen en op papier meenemen.

Door de COVID-pandemie kunt u niet meer zomaar naar de Filipijnen reizen. Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt, ook als u al een geldig visum heeft. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen vaak.

Let op: Toeristische reizen zijn nog steeds niet mogelijk.

Per dag worden maar 3.000 personen toegelaten op de luchthaven van de hoofdstad Manilla.

De volgende personen mogen de Filipijnen inreizen:

 • Buitenlandse reizigers met een geldig visum voor de Filipijnen, verkregen voor vertrek.
 • Buitenlandse reizigers met een Filipijnse verblijfsvergunning.
 • Buitenlandse reizigers die gehuwd zijn met een Filipijnse onderdaan en hun kinderen.

Vanaf 16 februari 2022 moeten alle reizigers naar de Filipijnen kunnen laten zien dat zij volledig gevaccineerd zijn tegen COVID-19.

Voor reizigers uit landen die op de gele lijst staan (Nederland staat op de gele lijst), gelden de volgende maatregelen:

 • Reizigers die uit Nederland voor noodzakelijke reizen en met toestemming van de Filipijnse autoriteiten naar de Filipijnen reizen, mogen inreizen als zij een RT-PCR-test (geen rapid test of antigeentest!) kunnen laten zien, die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen
 • Volledig gevaccineerde personen moeten in quarantaine in een hotel. Op de 5e dag wordt een RT-PCR-test afgenomen. Als deze negatief is dan mag de reiziger zijn reis voortzetten maar moet de reiziger in thuisquarantaine tot hun 10e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders zijn verplicht om hun eigen vooraf geboekte accommodatie van ten minste 6 dagen te reserveren.
 • Niet-gevaccineerde personen, gedeeltelijk gevaccineerde personen of personen van wie de vaccinatiestatus niet onafhankelijk kan worden gecontroleerd/bevestigd door de Filipijnse autoriteiten als geldig en authentiek, moeten in quarantaine. Op de 7e dag wordt een RT-PCR-test afgenomen. Als deze negatief is, dan mag de reiziger zijn reis voortzetten maar moet de reiziger in thuisquarantaine tot de 14e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders moeten zelf voor een vooraf geboekte accommodatie van minimaal 8 dagen zorgen.

Voor reizigers uit landen die op de groene lijst staan, gelden de volgende maatregelen:

 • Reizigers mogen de Filipijnen inreizen als zij een RT-PCR-test (geen rapid test of antigeentest!) kunnen laten zien, die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen. 

Voor reizigers uit landen die op de rode lijst staan, gelden de volgende maatregelen:

 • Reizigers mogen de Filipijnen inreizen als zij een RT-PCR-test (geen rapid test of antigeentest!) kunnen laten zien, die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen. 
 • Volledig gevaccineerde reizigers moeten bij aankomst in de Filipijnen in een quarantainehotel. Op de 7e dag wordt een RT-PCR test afgenomen. Als deze negatief is, mag de reiziger zijn reis voortzetten maar moet de reiziger in thuisquarantaine tot de 14e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders moeten zelf voor een vooraf geboekte accommodatie van minimaal 8 dagen zorgen.
 • Niet-gevaccineerde reizigers, gedeeltelijk gevaccineerde reizigers of reizigers van wie de vaccinatiestatus niet onafhankelijk kan worden gecontroleerd/bevestigd door de Filipijnse autoriteiten als geldig en authentiek, moeten bij aankomst in quarantaine. Op de 7e dag wordt een RT-PCR test afgenomen. Ook als deze negatief is, moet de reiziger in quarantaine blijven tot de 10e dag. Daarna mag de reiziger zijn reis voortzetten en moet de reiziger in thuisquarantaine tot de 14e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders moeten zelf voor een vooraf geboekte accommodatie van minimaal 10 dagen zorgen.

Overige voorwaarden

 • Bij aankomst moet u in het bezit zijn van een geldig visum voor de Filipijnen. Voor meer informatie, neem contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag. Meer informatie over het reizen naar de Filipijnen is ook te vinden op de website van het Department of Tourism (informatie in het Engels).
 • Voor vertrek moet u zich registreren via de One Health Pass (informatie in het Engels).
 • Let op: Houd rekening dat er een dagelijks inreisquotum (lucht- en zeehavens) door de Filipijnse autoriteiten gehanteerd wordt. Er mogen per dag maar een beperkt aantal passagiers het land inreizen.
 • De Filipijnen erkennen het Nederlandse Digitale COVID Certificaat (DCC). Actuele informatie vindt u op de website van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels)

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels).

Uitreisbeperkingen

Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en, na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land, moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in de Filipijnen

Afhankelijk van het aantal nieuwe COVID-gevallen, stelt de overheid een alert level in. Per alert level gelden verschillende maatregelen. Een overzicht van de maatregelen en welk alert level geldt voor welk gebied kunt u hier vinden op de website van het Ministry of Tourism, Discover more fun! (informatie in het Engels).

Binnenlandse reizen zijn beperkt mogelijk. 

Naast de alert levels kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen nemen die ook invloed kunnen hebben op reizigers. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk (“granular lockdown”) wanneer de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Zulke maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.  

Informatie van de Filipijnse overheid over de coronamaatregelen kunt u vinden op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Testlocaties op de Filipijnen

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

In de grote steden is de gezondheidszorg goed en bereikbaar. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. 

Knokkelkoorts

Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook voor u: