Nederland is door de Filipijnen van de rode lijst naar de gele lijst verplaatst. Volledig gevaccineerde en niet gevaccineerde reizigers moeten in quarantaine. Lees in de rubriek ‘Coronavirus’ wat dit voor u betekent. De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is voor het grootste deel oranje met een deel rood. Lees het hele reisadvies (geldend op 27 december 2021)

reisadvies filipijnen 18 06 2020 1

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

 • De kleurcode van het reisadvies voor de Filipijnen is voor het grootste deel oranje door het coronavirus, behalve het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië. 
 • Naar de Filipijnen reizen? Lees meer informatie of u het land kunt inreizen en over de lokale coronamaatregelen op de Filipijnen in de rubriek Coronavirus. 
 • Terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland

Rood: niet reizen

 • De kleurcode van het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en het gebied in de Suluzee tussen de eilanden Palawan, Mindanao en Maleisië is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om naar deze gebieden te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naar toe. 
 • Gaat u toch naar het westelijk gedeelte van het eiland Mindanao en of de Suluzee tussen Palawan, Mindanao en Maleisië? Dan is dit uw eigen verantwoordelijkheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt. 

nreisbeperkingen

Let op: U kunt met uw CoronaCheck app (het digitale coronabewijs – DCC) de Filipijnen inreizen. Het is raadzaam om uw vaccinatie-, herstel- of testbewijs ook uit te printen en op papier meenemen.

Door de COVID-pandemie kunt u niet meer zomaar naar de Filipijnen reizen. Neem voor u uw reis plant en voordat u uw vliegticket boekt eerst contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag (informatie in het Engels) of u toegelaten wordt. Toeristische reizen zijn nog steeds niet mogelijk. Per dag worden maar 3.000 personen toegelaten op de luchthaven van de hoofdstad Manilla. 

Buitenlandse reizigers met een permanente verblijfsvergunning van de Filipijnen en hun partners en kinderen mogen de Filipijnen inreizen, onder bepaalde voorwaarden. De regels, die bepalen wie het land mag inreizen, veranderen regelmatig. Neem daarom altijd vooraf contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag, ook als u al een geldig visum heeft. 

Nederland staat op de gele lijst.

Voor reizigers uit landen die op de groene lijst staan:

 • Volledig gevaccineerde reizigers mogen het land in als ze een RT-PCR-test kunnen laten zien die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Na aankomst moeten deze reizigers zelf hun gezondheid in de gaten houden. 
 • Volledig gevaccineerde Filipijnse reizigers mogen er ook voor kiezen om bij aankomst een RT-PCR-test te ondergaan. In dat geval moeten ze in een hotel de uitslag afwachten. Als de test negatief is mogen deze reizigers de quarantaine-faciliteit verlaten.
 • Ongevaccineerde reizigers of reizigers waarvan de vaccinatiestatus niet gecontroleerd kan worden, moeten verblijven in een quarantainefaciliteit. Op dag 5 wordt dan een RT-PCR-test afgenomen. Reizigers moeten zelf een quarantainefaciliteit boeken voor minimaal 6 dagen.

Voor reizigers uit landen die op de gele lijst staan:

 • Volledig gevaccineerde personen moeten in quarantaine in een hotel. Op de 5e dag wordt een RT-PCR-test afgenomen. Als deze negatief is dan moeten ze in thuisquarantaine tot hun 10e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders zijn verplicht om hun eigen vooraf geboekte accommodatie van ten minste 6 dagen te reserveren.
 • Niet-gevaccineerde personen, gedeeltelijk gevaccineerde personen of personen van wie de vaccinatiestatus niet onafhankelijk kan worden gecontroleerd/bevestigd door de Filipijnse autoriteiten als geldig en authentiek, moeten in quarantaine. Op de 7e dag wordt een RT-PCR-test afgenomen. Als deze negatief is, moeten ze in thuisquarantaine tot hun 14e dag, waarbij de dag van aankomst de eerste dag is. Buitenlanders moeten zelf voor een vooraf geboekte accommodatie van minimaal 8 dagen zorgen.

Voor reizigers uit landen die op de rode lijst staan:

 • Internationale reizigers, ongeacht hun vaccinatiestatus, afkomstig uit landen die op de rode lijst staan, worden tot nader order niet toegelaten tot de Filipijnen. Alleen Filippino’s die terugkeren naar de Filipijnen via door de overheid geïnitieerde repatriëring of niet door de overheid geïnitieerde repatriëring en Bayanihan-vluchten kunnen onder voorwaarden toegang krijgen.

Overige voorwaarden

 • Bij aankomst moet u in het bezit zijn van een geldig visum voor de Filipijnen. Voor meer informatie, neem contact op met de ambassade van de Filipijnen in Den Haag. Meer informatie over het reizen naar de Filipijnen is ook te vinden op de website van het Department of Tourism (informatie in het Engels).
 • Voor vertrek moet u zich registreren via de One Health Pass (informatie in het Engels).
 • Let op: Houd rekening dat er een dagelijks inreisquotum (lucht- en zeehavens) door de Filipijnse autoriteiten gehanteerd wordt. Er mogen per dag maar een beperkt aantal passagiers het land inreizen.
 • De Filipijnen erkennen het Nederlandse Digitale COVID Certificaat (DCC). Actuele informatie vindt u op de website van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels)

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels) en het Department of Tourism (informatie in het Engels).

Uitreisbeperkingen

Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en, na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land, moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Bent u langer dan 6 maanden in de Filipijnen geweest? Dan heeft u bij uitreizen een Emigration Clearance Certificate (ECC) nodig. Actuele informatie kunt u vinden op de website van het Bureau of Immigration (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in de Filipijnen

Afhankelijk van het aantal nieuwe COVID-gevallen, stelt de overheid een alert level in. Per alert level gelden verschillende maatregelen. Een overzicht van de maatregelen en welk alert level geldt voor welk gebied kunt u hier vinden op de website van het Ministry of Tourism, Discover more fun! (informatie in het Engels).

Binnenlandse reizen zijn beperkt mogelijk. 

Naast de alert levels kunnen lokale overheden zelfstandig beperkende maatregelen nemen die ook invloed kunnen hebben op reizigers. Zo kunnen zij een zeer gerichte lockdown afkondigen van een gebouw of een straat of wijk (“granular lockdown”) wanneer de COVID-situatie daar aanleiding voor geeft. Zulke maatregelen kunnen zonder vooraankondiging worden opgelegd. Houd hier rekening mee.  

Informatie van de Filipijnse overheid over de coronamaatregelen kunt u vinden op de website van het Filipijnse Ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Testlocaties op de Filipijnen

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Gezondheidssituatie

In de grote steden is de gezondheidszorg goed en bereikbaar. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt. 

Knokkelkoorts

Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook voor u: