Door het coronavirus adviseert het Nederlandse kabinet om niet naar het buitenland te reizen. Reis ook niet vanuit het buitenland naar Nederland als dat niet echt nodig is. Lees het hele reisadvies. Er geldt een tijdelijk inreisverbod voor bijna alle buitenlandse reizigers van 22 maart tot 21 april 2021.

App kaart bij reisadvies Filipijnen

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn. 

Na een verblijf op de Filipijnen gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties op de Filipijnen

Zie voor meer informatie over de testlocaties op de Filipijnen de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

In- en uitreisbeperkingen

Inreisbeperkingen

Om verspreiding van de COVID-19 virusvariant te voorkomen, heeft de lokale overheid strenge inreismaatregelen ingevoerd. Van 22 maart tot 21 april 2021 kunnen in principe alleen Filipijnse staatsburgers en de “Overseas Filipino Workers” (OFWs) het land in reizen. Reizigers die vallen onder een van de volgende categorieën mogen ook het land inreizen:

  • Houders van een geldig 9C, 9E of 47 (a)(2) visum.
  • Buitenlandse reizigers die om medische redenen gerepatrieerd worden en hun begeleiding (deze hebben goedkeuring nodig van het Department of Foreign Affairs-Office of the Undersecretary for Migrant Workers Affairs).
  • Gehuwde partners en kinderen van een Filipijnse staatsburger als deze samen reizen.
  • Reizigers die om humanitaire redenen het land in moeten (en goedkeuring hebben van de Nationale COVID-19 Taskforce en een geldig visum).

De regels die bepalen wie het land in mag reizen, veranderen regelmatig. Neem daarom altijd vooraf contact op met de Filipijnse ambassade in Den Haag om te vragen of u het land in kan reizen, ook als u al een geldig visum heeft. 

Actuele informatie vindt u op de website van het Filipijnse ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Er zijn ook andere reisbeperkingen op de Filipijnen zoals: 

  • Personen onder de 15 en boven de 65 jaar mogen niet op straat zijn.
  • Zich verplaatsen binnen de hoofdstad Manilla en de randgebieden mag alleen voor werk en noodzakelijke boodschappen.
  • Reizen binnen de Filipijnen is beperkt mogelijk en vaak alleen met toestemming van de lokale overheid.
  • Houd er rekening mee dat steden en eilanden de toegang voor reizigers onverwachts kunnen sluiten.

Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van het Filipijnse Department of Foreign Affairs (informatie in het Engels).

Uitreisbeperkingen

Alle reizigers die een geldig visum hebben of woonachtig zijn in de Filipijnen en, na een buitenlandse reis terugkeren naar dit land, moeten een re-entry permit hebben. Dit moet in de Filipijnen worden geregeld vóór u naar het buitenland reist. Lees meer informatie op de website van de Filipijnse overheid (informatie in het Engels).

Coronamaatregelen in de Filipijnen

Volg de adviezen op van de lokale autoriteiten. De politie en het leger hebben bevoegdheden te controleren op het navolgen van de coronamaatregelen. Als het nodig is kunnen zij personen arresteren.

Informatie van de Filipijnse overheid over het coronavirus kunt u vinden op de website van het Filipijnse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels).

Gezondheidssituatie

Knokkelkoorts

Vooral tijdens het regenseizoen (mei-november) komt er veel dengue/knokkelkoorts voor in de Filipijnen. Informeer u over eventuele epidemieën in de Filipijnen en aanbevolen vaccinaties.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in de Filipijnen te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Bekijk altijd het laatste reisadvies.

Ook voor u: