De heropening van Boracay op 1 oktober 2020, de topbestemming van de Filipijnen, voor nieuwe marktbronnen duidt op de veilige en geleidelijke heropleving van de toeristenindustrie van het land te midden van de pandemie, zei minister van Toerisme Bernadette Romulo-Puyat.

Ze zei dat de heropening van het eiland “een cruciale eerste stap is” voor het herstel van het binnenlands toerisme, en het momentum biedt voor binnenlands toerisme in het hele land. Dit geeft de toeristenindustrie van het land een sprankje hoop.

“Wat is een betere manier om de heropleving van het Filipijnse toerisme in te luiden dan de heropening van het wereldberoemde Boracay-eiland?” ze zei.

Puyat merkte op dat er op het eiland geen gevallen van coronavirus (COVID-19) waren gemeld en beloofde overheidssteun om ervoor te zorgen dat gezondheids- en veiligheidsprotocollen worden toegepast. Ze benadrukte dat de veiligheid en het welzijn van toeristen en bewoners de topprioriteit blijven van het Department of Tourism (DOT).

“De DOT, de Boracay Inter-Agency Task Force (BIATF) met de minister van Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen (DENR) Roy Cimatu en de minister van Binnenlandse Zaken en Lokale Overheid (DILG) Eduardo Ano, de provincie Aklan en de De gemeente Maleis heeft verbeterde hygiëne- en veiligheidsprotocollen geïmplementeerd in toegangspunten, accommodaties en activiteiten. We raden alle toeristen aan om onmiddellijk na de PCR-test en tot het moment van reizen naar het eiland in strikte quarantaine te blijven. Dit is om ervoor te zorgen dat ze vrij van COVID-19 blijven voordat ze Boracay bezoeken. “

Na het aanvaarden van bezoekers uit Western Visayas in juni, heeft de Boracay Inter-Agency Task Force nu bezoekers uit andere regio’s onder een algemene gemeenschapsquarantaine (GCQ) classificatie toegestaan ​​om Boracay binnen te gaan.

Tijdens een persconferentie begin oktober herhaalde Puyat dat, hoewel de leeftijdsbeperking is versoepeld om reizigers onder de 21 en boven de 60 jaar toe te laten, alleen degenen zonder onderliggende medische aandoeningen en degenen met negatieve RT-PCR-resultaten het eiland mogen binnenkomen via de Luchthaven Godofredo P. Ramos in Caticlan. De test moet minimaal 48 uur voor vertrek naar het eiland worden afgelegd.

Een bevestigde boeking in een DOT-geaccrediteerde accommodatie, vliegtickets en de negatieve testresultaten moeten online worden ingediend, via http://aklan.gov.ph, ter goedkeuring van de Aklan provinciale overheid. Elke bezoeker die toestemming krijgt om naar het eiland te reizen, krijgt vervolgens een unieke persoonlijke QR-code voor monitoring.

Het hoofd van het toerisme voegde eraan toe dat, hoewel er gezondheids- en veiligheidsprotocollen zijn opgesteld, het succes van de heropening van Boracay grotendeels zal afhangen van één belangrijke factor: de naleving en medewerking van de gasten van het eiland. “We dringen er bij onze bezoekers op aan verantwoordelijke toeristen te zijn. Volg de richtlijnen, respecteer de regels. We kunnen nooit te zelfgenoegzaam zijn, zelfs niet op vakantie, we moeten ons houden aan de minimale gezondheidsprotocollen. Laten we waar mogelijk ons ​​masker dragen, ‘zei Puyat.

Ondertussen zullen DOT-geaccrediteerde hotels elk een aangewezen gezondheids- en veiligheidsfunctionaris hebben die de Boracay COVID Hotline nummer 152 belt als een van de gasten symptomen van het virus vertoont. De gegevens van het QR-codesysteem zullen worden gebruikt om de nauwe contacten te identificeren, mocht een gast positief testen op het coronavirus terwijl hij op het eiland is.

De DOT faciliteerde de verplaatsing van essentiële medische apparatuur om ervoor te zorgen dat de bestemming gereed was voor het afhandelen van COVID-gerelateerde problemen. Daartoe behoorden de donaties van de Makati Medical Center-groep, waaronder training voor het lokale medische personeel in het Ciriaco S. Tirol Hospital en de Boracay Clinic. Daarnaast werd de Filinvest City Foundation, in samenwerking met de RT-PCR-machine-donaties van Crimson Hotel Boracay, overgedragen aan het Covid-19-laboratorium dat wordt voltooid in het Dr. Rafael Tumbokon Memorial Hospital in Kalibo.

Kosten testen RT-PCR testen

Het Department of Tourism (DOT) zal in totaal Php 1,6 miljoen aan Boracay verstrekken om de kosten te dekken van reverse transcriptie polymerasekettingreactie (RT-PCR) testen voor de medewerkers in het toerisme van het eiland, omdat het verwacht dat er in de komende tijd meer lokale toeristen zullen aankomende maanden.

“Door RT-PCR-testen onder werknemers in Boracay te ondersteunen, herhaalt de afdeling dat veiligheid de ongeëvenaarde prioriteit is bij de heropening van binnenlands toerisme. We willen het vertrouwen onder reizigers herstellen en hun gezondheid en welzijn beschermen terwijl onze toeristische medewerkers weer in hun levensonderhoud voorzien, ”zei minister van Toerisme Bernadette Romulo-Puyat.

De DOT heeft, via de Tourism Promotions Board (TPB), soortgelijke inspanningen geleverd om de veiligheid te waarborgen op andere toeristische bestemmingen in het land, zoals Baguio City, dat sinds 1 oktober open is voor toeristen uit de provincies van de Ilocos Region via de Ridge and Reef Travel Corridor Plan.

Naast de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het ministerie van Volksgezondheid (DOH) heeft het DOT een budget van 1,8 miljoen Php uit het speciale noodfonds van de TPB toegewezen om de acceptatie van antigeentests onder bezoekers van Baguio City te ondersteunen, naast het gebruikelijke RT-PCR test. Resultaten van beide testmethoden onder bezoekers van de Zomerhoofdstad van de Filipijnen zullen helpen bij het bepalen van de werkzaamheid van antigeentesten als een snellere en goedkopere manier om het COVID-19-virus op te sporen.

Via de TPB financierde de DOT ook Baguio’s allereerste Visitor Information and Travel Assistance (VIS.I.T.A.) bezoekersbeheersysteem dat realtime tracking en contactopsporing onder toeristen uit Regio 1 mogelijk maakt.

Puyat zei dat de resterende projecten van de TPB voor het jaar 2020 zich zullen richten op het verbeteren van toeristische bestemmingen in termen van gereedheid met gezondheids- en veiligheidsprotocollen, wat op zijn beurt het vertrouwen onder lokale reizigers zal vergroten.

“Al deze inspanningen van de DOT, onze aangesloten agentschappen, samen met onze partners in de publieke en private sector, ondersteunen de richtlijn van de president om het binnenlandse toerisme van het land te stimuleren. We hebben goede hoop dat, door het toerisme nieuw leven in te blazen met gezondheids- en veiligheidsmaatregelen, de toeristenindustrie de pandemie zal overleven en een sterke katalysator zal zijn voor economische groei in het nieuwe normaal, ”zei Puyat.

Sinds 1 oktober heropende het wereldberoemde Boracay zijn grenzen voor toeristen uit General Community Quarantine (GCQ) -gebieden, zoals goedgekeurd door de IATF-EID in zijn resolutie nr. 74.

Bron : DOT

Ook voor u: