Rijst is voor de Filipijnen zeer belangrijk. Zo staan de Filipijnen in de top 10 wereldwijd als het gaat om rijstproductie maar ook als één van de grootste rijstimporteurs.

Productie

Het geoogste rijstoppervlak bedroeg in 2010 ongeveer 4,4 miljoen hectare (circa 6,6 miljoen voetbalvelden). Ter vergelijking : Nederland is circa 4,1 miljoen hectare groot en België circa 3,0 miljoen hectare, inclusief rivieren en meren.

De belangrijkste rijstproducerende regio’s van het land zijn Centraal Luzon (18,7%), West-Visayas (11,3%), Cagayan-vallei (11%), Ilocos-regio (9,8%), SOCCSKSARGEN (7,5%) en Bicol-regio (6,8%) ). SOCCSKSARGEN is een regio in het centrum van Mindanao, bestaande uit de provincies North Cotabato, Sarangani, South Cotabato en Sultan Kudarat.

Bijna 70% van het totale rijstoppervlak wordt geïrrigeerd en de resterende 30% wordt met regen gevoed. Een groot deel van de geïrrigeerde rijst van het land wordt verbouwd op de centrale vlakte van Luzon, de rijstkom van het land. Door de regen gevoede rijst wordt gevonden in de Cagayan-vallei in het noorden van Luzon, in de provincie Iloilo en op de kustvlakten van Visayas en Ilocos in het noorden van Luzon.

Hoewel de Filipijnen in de top 10 van rijstproducerende landen staat moet er jaarlijks nog het nodige (circa 10 %) aan rijst geïmporteerd worden om aan de binnenlandse behoefte te voldoen. Daarmee is het land ook één van de grootste rijst-importeurs ter wereld.

Beperkingen

De opbrengst per hectare is wel verbeterd van 2,8 ton / ha in 1995 tot 3,6 ton / ha in 2010, maar lag nog ver onder het opbrengstpotentieel van moderne rassen.

Dit is mede het gevolg van klimaatverandering, groeiende bevolking, afnemend landoppervlak, hoge productiekosten, slechte afwatering en onvoldoende irrigatie-installaties. Dit zorgt voor de  beperkingen voor de rijstproductie in de Filipijnen.

Door de omzetting van landbouwgrond naar woningbouw (voor groeiende bevolking), commerciële en industriële grond, wordt het gebied voor rijstproductie verkleind, wat leidt tot een tekort aan binnenlands aanbod.

Klimaatverandering en de kwetsbaarheid van gewasproductie voor droogte en hevige regenval, vooral tijdens het tyfoonseizoen, hebben een ernstige invloed op de productie. Tyfoons die uit de Stille Oceaan komen leveren opeenvolgende hevige regenbuien op die ernstige drainageproblemen veroorzaken in rijstvelden, met een aanzienlijke vermindering van de rijstopbrengst en kwaliteit.

Daarbij is de kwaliteit van de irrigatiesystemen belangrijk en verminderd deze door een gebrek aan financiering voor onderhoud.

De opbrengst per hectare is wel verbeterd van 2,8 ton / ha in 1995 tot 3,6 ton / ha in 2010, maar lag nog ver onder het opbrengstpotentieel van moderne rassen.

Consumptie

Rijst is het hoofdvoedsel voor de meeste Filipino’s in de Filipijnen.

  • Wereldwijd : 147 gram rijst per persoon per dag (= circa 54 kg per jaar)
  • Nederland : 11 gram rijst per persoon per dag (= circa 4,5 kg per jaar)
  • Filipijnen : 335 gram rijst per persoon per dag (= circa 123 kg per jaar)

De soorten rijst zijn te verdelen in :

Corngrain White
Corngrain Yellow
Corngrits White
Corngrits Yellow
Regular Milled Rice (RMR)
Rice Premium
Rice Special
Well Milled Rice (WMR)

Diabetes

Het eten van veel witte rijst geeft een veel hoger risico op diabetes type 2. Momenteel is 60% van de diabetespopulatie afkomstig uit de Aziatische landen waar veel witte rijst wordt gegeten.

Lees ook : Prijzen van rijst in de Filipijnen

Ook voor u: