Het Ministerie van Toerisme (DOT) bereidt zich voor op de heropening van toerisme in het land zodra gebieden zijn geclassificeerd onder de gewijzigde algemene gemeenschapsquarantaine (MGCQ).

Tijdens de hoorzitting van de Senaatscommissie over de impact van corona (Covid 19), Toerisme Sec. Bernadette Romulo-Puyat presenteerde de stand van zaken van de toeristische sector van het land en de maatregelen die de afdeling heeft genomen om de economische impact van de pandemie te verzachten.

“Het is belangrijk dat we de nieuwe norm omarmen en onze belanghebbenden in de sector voorzien van de juiste tools en kennis om te herstellen en te slagen in het post-lockdown-tijdperk”, zei Puyat tijdens de hoorzitting.

Het initiatief zou helpen om in het levensonderhoud te kunnen voorzien en banen te creëren voor Filipino’s in geïdentificeerde gebieden waar toerisme hun belangrijkste bron van inkomsten is, aldus de DOT.

Een vroege voorbereiding zal de toeristische sector helpen bij een goede en veilige overgang wanneer de reisbeperkingen zijn opgeheven en binnenlandse reizen voor alle gebieden worden hervat.

De afdeling zal de bestemmingen identificeren op basis van plaatsen die voor hun lokale economie sterk afhankelijk zijn van toerisme, onder de MGCQ-classificatie vallen en een relatief kleinere bestemming zijn waar activiteiten kunnen worden beheerst en beter kunnen worden beheerd.

De TRRP is gemaakt in samenwerking met de nationale agentschappen en belanghebbenden uit de particuliere sector via het Tourism Congress of the Philippines (TCP). Dit omvat programma’s en activiteiten ter ondersteuning van de Filipijnse toeristenindustrie, met name voor ondernemers en arbeiders.

Enkele in het plan opgenomen veiligheidsmaatregelen zijn:

  1. Regelmatige hygiëne en desinfectie van accommodatie (hotels, resorts, enz.), Toeristisch transportdiensten en aan toerisme gerelateerde instellingen zoals vergader- en tentoonstellingslocaties, restaurants, spa’s en dergelijke.
  2. Levering van sanitaire / desinfectieapparatuur, inclusief PBM, voor toeristen.
  3. Regelmatige inspecties van toeristische instellingen waarbij relevante instanties worden betrokken over gezondheids- en veiligheidsnormen zoals de DOH.
  4. Implementatie van fysieke afstandsmaatregelen voor toeristisch vervoer en beperking van de klantencapaciteit van accommodatie en toeristische ondernemingen.

In 2018 maakte de toeristenindustrie 12,7 procent uit van het bruto binnenlands product (bbp) van de Filippijnen en zorgde voor 5,4 miljoen banen voor Filipino’s.

Vorig jaar bereikte de toeristische sector een nieuwe mijlpaal van 8,26 miljoen buitenlandse toeristen. Voor de eerste vier maanden van 2020 noteerde de DOT een daling van 54,02 procent van de buitenlandse aankomsten.

Bron : DOT/PNA

Lees ook : Coronavirus: veelgestelde vragen reisadvies Filipijnen

Ook voor u: