De Filipijnse overheid neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. (situatie op 21 mei geupdate) Lees ook het reisadvies voor de Filipijnen.

Wat is de actuele situatie in de Filipijnen? (ultimo mei 2020)

Op 16 maart 2020 is een quarantaine maatregel ingegaan voor het eiland Luzon, waar Manilla ligt. Veel andere eilanden hebben ook strenge maatregelen genomen. Een aantal mensen zit vast op eilanden. Zij kunnen daar op dit moment niet weg omdat er geen vluchten of boten zijn. Mid-mei zijn voor een aantal gebieden de quarantaine maatregelen versoepeld. In deze gebieden is er inmiddels weer transport en gaan de meeste winkels weer open. In Manilla en omgeving, Pateros en Cebu blijven strenge quarantaine maatregelen van kracht. In deze gebieden is er beperkt openbaar vervoer en zijn alleen essentiële diensten beschikbaar; o.a. supermarkten, banken en apotheken zijn open.

De Filipijnen sluit eilanden af om de verspreiding van het coronavirus te beperken, omdat het land niet de mogelijkheid heeft om een grote hoeveelheid mensen medisch te behandelen. Het afsluiten van eilanden is volgens de Filipijnse overheid de beste manier om de verspreiding van het virus te voorkomen. Er is op beperkte schaal transport tussen de eilanden mogelijk. Er zijn nog geen reguliere binnenlandse vluchten mogelijk van en naar Manilla en Cebu.

Af en toe worden er nog vluchten georganiseerd door ambassades om mensen op te halen van eilanden. Als u een ticket heeft, mag u weggebracht worden naar het vliegveld door één persoon en deze persoon mag ook weer terugreizen naar zijn woon- of verblijfplaats.

Er zijn internationale vluchten via Manilla. Qatar Airways en Gulf Air vliegen naar Manilla. Ook KLM voert per week een aantal vluchten vanaf Manilla via Bangkok uit. Ook is het mogelijk om via Incheon (Zuid-Korea) en Narita (Japan) te vliegen, mits uw aansluitende vlucht op dezelfde dag vertrekt.

 Om op de hoogte te blijven van de laatste informatie en mogelijk nieuwe vluchten, kunt u zich het beste aanmelden bij het lokale kantoor van het ‘Department of Tourism’.

Zie voor meer informatie de website van het Department of Tourism. 

Op sommige eilanden is het nog mogelijk om privé-vliegtuigen te charteren die mensen naar Cebu of Manilla te vliegen.

Ik ben in de Filipijnen, kan ik naar Nederland terugvliegen?

Nederland heeft op 17 maart nieuwe maatregelen aangekondigd die betrekking hebben op reizen van en naar Nederland. Zie hiervoor het nieuwsbericht over het laatste reisadvies.

Als je met een reisorganisatie bent gekomen, neem dan contact op met je reisorganisatie. Reis je op individuele basis, probeer dan met een commerciële vlucht naar huis terug te keren. Kijk ook naar de vluchten van lokale maatschappijen.

Het is aan te raden om – als u het land uit wilt – niet te wachten met uw vertrek. Hoewel sommige landen hun reisbeperkingen langzaam aan het versoepelen zijn, blijft het moeilijk om terug te reizen naar Nederland.

Veel eilanden zijn afgesloten en het is waarschijnlijk dat het veel mensen – ook na de versoepeling van de quarantaine maatregelen – niet lukt om een internationale luchthaven te bereiken. U wordt aangeraden om na te gaan of verblijf nog noodzakelijk is, of er mogelijkheden zijn te vertrekken of u voor te bereiden op langer verblijf in de Filipijnen totdat de quarantainemaatregelen verder versoepeld of opgeheven worden.

Kan ik via een ander land de Filipijnen verlaten en terugkeren naar Nederland?

De situatie in landen met betrekking tot het sluiten van luchthavens en/of grenzen wijzigt snel. Bekijk het reisadvies, luister naar de lokale autoriteiten en volg de media nauwgezet.

Gaan er nog vluchten van en naar de Filipijnen?

Er vertrekken nog steeds vluchten vanaf ‘Manila International Airport’ (NAIA). KLM voert sinds eind mei weer een aantal reguliere vluchten uit. U kunt ook met Qatar Airways via Doha (Qatar) en Gulf Air via Bahrein en Frankfurt vliegen. Ook is het mogelijk om via Incheon (Zuid-Korea) en Narita (Japan) naar Nederland te vliegen. U moet dan wel een aansluitende vlucht hebben op dezelfde dag. In Incheon kunt u een KLM-vlucht nemen naar Amsterdam die drie keer per week vertrekt.

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Mijn medicijnen raken op, hoe kan ik aan nieuwe medicijnen komen?

Patiënten dienen hun huisarts te vragen om een medische verklaring zodat zij lokaal in de Filipijnen via apotheken of noodhulp bij ziekenhuizen hun medicatie kunnen krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen mogelijkheden dit te regelen.

Ik heb geld nodig, wat moet ik doen?

Vraag uw familie of vrienden om geld over te maken op uw rekening. U kunt nog steeds pinnen in de Filipijnen. U kunt ook direct geld over laten maken via WesternUnion.

Hoe kan ik mijn visum verlengen?

Als het nodig is uw visum te verlengen, dan kan dat bij het ‘Bureau of Immigration’. De meeste eilanden hebben een eigen kantoor, zie hiervoor de website van het ‘Bureau of Immigration‘.

De Filipijnse overheid heeft de regels voor het verlengen van visums versoepeld. Verloopt uw visum en kunt u niet naar het ‘Bureau of Immigration?’ Dan heeft u tot 30 dagen na het opheffen van de ‘(modified) enhanced community quarantine’ om uw visum te verlengen.

Visums niet geannuleerd

In tegenstelling tot eerdere berichten van Secretary Locsin op 19 maart, zullen de visa van mensen die al in de Filipijnen zijn niet geannuleerd worden. Het visum van iedereen die al in de Filipijnen is, blijft geldig. Het Filipijnse Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Filipijnse ambassades geven echter geen visums meer uit aan mensen die naar de Filipijnen willen reizen. Ook zijn alle visums van iedereen die op dit moment zich buiten de Filipijnen bevindt niet meer geldig.

Alleen Filipino’s, hun buitenlandse partners en kinderen en mensen met een diplomatiek (9E) visum mogen het land nog inreizen. Houd er rekening mee dat u bij aankomst verplicht 14 dagen in quarantaine moet in een door de overheid aangewezen locatie.

Voor meer informatie zie de website van het ‘Bureau of Immigration’.

En de website DFA over visums.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van verdere ontwikkelingen?

Alle Nederlanders op de Filipijnen wordt verzocht om zich te registreren via de Informatieservice Buitenlandse Zaken.

Als u in het land bent, kies dan de optie ‘Aanmelden + registreren bij de ambassade’. U kunt via dezelfde pagina uw contactgegevens updaten.

Vergeet niet u uit te schrijven als u het land verlaten heeft. U helpt de Nederlandse ambassades daarmee enorm om het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Houdt ook de Facebook pagina van de ambassade in de gaten: https://www.facebook.com/pg/DutchEmbassyPhilippines

Moet ik nog iets doen als ik terug ben in Nederland?

Vergeet niet u uit te schrijven bij de Informatieservice Buitenlandse Zaken en/of Bijzondere Bijstand Buitenland  zodra u het land verlaten heeft. U helpt daarmee het bestand van Nederlanders in het buitenland actueel te houden.

Hoe kunt u zich afmelden voor Bijzondere Bijstand Buitenland? Bel hiervoor naar 024 7247 247 (of +31 247 247 247 vanuit het buitenland). U kunt zich niet zelf via de website afmelden voor de dienstverlening van Bijzondere Bijstand Buitenland.

Voor de Informatieservice kunt u zich wel zelf uitschrijven.

Ook voor u: