Mocht u op korte termijn naar de Filipijnen reizen, denkt u even aan onderstaande :

Update 23-03-2020

De hoofdstad Manilla.

U kunt de hoofdstad Manilla niet in- en uitreizen via de weg, binnenlandse lucht- of bootverbinding of openbaar vervoer vanaf 15 maart tot 14 april 2020. Het leger en politie zal vanaf 15 maart 2020 patrouilleren op straat om de maatregelen te controleren.

Landelijk beperkende maatregelen door Coronavirus

  • Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in de Filipijnen te verkleinen, heeft de overheid landelijk maatregelen ingevoerd. Er geldt een algemeen inreisverbod voor mensen die uit landen komen waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. Reizigers uit Nederland mogen op dit moment nog wel het land in maar dit kan op korte termijn veranderen. Deze beperking geldt niet voor mensen met een Filipijnse nationaliteit, hun buitenlandse partners en/of kinderen en houders van een permanente verblijfsvergunning.
  • Scholen en universiteiten zijn tot 12 april 2020 gesloten.
  • Evenementen en bijeenkomsten zijn geannuleerd.
  • Overheidsinstellingen werken met minimale bezetting.
  • Bedrijven worden opgeroepen personeel zoveel mogelijk thuis te laten werken.

Eiland Luzon en andere eilanden:

Op 16 maart 2020 heeft de lokale overheid verregaande quarantainemaatregelen tegen het coronavirus aangekondigd voor het eiland Luzon in de Filipijnen (waar ook de hoofdstad Manilla ligt).

  • Iedereen moet binnen blijven; men mag naar buiten gaan om boodschappen te doen;
  • Er is geen of weinig openbaar vervoer;
  • Buitenlanders die Luzon willen verlaten hebben nog 72 uur (tot en met 19 maart 2020) om een vlucht te nemen vanaf de luchthaven NAIA in Manilla of de luchthaven Clark ten noorden van Manilla.
  • Buitenlanders die op 20 maart nog in Luzon zijn, nemen het risico dat zij dan niet meer weg kunnen uit de Filipijnen. 

Als u nog als toerist in de Filipijnen bent, raden wij u aan te bedenken of het nog steeds noodzakelijk is dat u in de Filipijnen blijft. Zo niet, dan adviseren wij u gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden om uit de Filipijnen te vertrekken.

Buiten Luzon zijn verschillende eilanden al gesloten. Veel reizigers zitten vast op eilanden als Bohol, Coron, El Nido, Palawan en de mogelijkheden om deze eilanden te verlaten zijn zeer beperkt.

De Filipijnse overheid heeft afspraken gemaakt met vliegtuigmaatschappijen om extra vluchten in te zetten. Maak gebruik van deze mogelijkheden.

Update 14-03-2020

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in de Filipijnen te verkleinen, heeft de overheid landelijk maatregelen ingevoerd. Zo is het niet meer mogelijk het land binnen te reizen vanuit gebieden waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. Dit geldt dus ook voor reizigers vanuit Nederland.

Vanaf 15 maart tot 14 april 2020 geldt er een in- en uitreisverbod voor de hoofdstad Manilla. Verschillende eilanden (onder andere Palawan, Coron, El Nido) hebben hun eigen maatregelen genomen en zijn niet meer toegankelijk.

Er zijn op dit moment nog internationale vluchten vanaf NAIA Manilla, Cebu, Davao en Clark. Met een geldig paspoort en een vliegticket met vertrek binnen 12 uur, is het mogelijk om Manilla te betreden. 

Update 13-03-2020

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in de Filipijnen te verkleinen, heeft de overheid landelijk maatregelen ingevoerd. Zo is het niet meer mogelijk het land binnen te reizen vanuit gebieden waar lokale verspreiding van het coronavirus voorkomt. Dit geldt dus ook voor reizigers vanuit Nederland. Classificatie gaat voor het hele land van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Vanaf 15 maart tot 14 april 2020 geldt er een in- en uitreisverbod voor de hoofdstad Manilla. De classificatie van Manilla gaat daarom van ‘geel’ (let op veiligheidsrisico’s) naar ‘rood’ (niet reizen).

reisadvies filipijnen 13 03 2020

Update 29-02-2020

Buitenlandse reizigers die niet de Filipijnse nationaliteit of een Filipijnse permanente verblijfsvergunning hebben, mogen niet vanaf het vasteland China, Hongkong SAR of Macau SAR de Filipijnen inreizen. De Filipijnen inreizen via Taiwan is wel toegestaan.

Reizigers met de Filipijnse nationaliteit en hun echtgenoten of door de overheid erkende partners en hun door de overheid erkende kinderen, ook als die niet de Filipijnse nationaliteit hebben, mogen de Filipijnen inreizen vanuit het vasteland China, Hongkong SAR of Macau SAR. Deze reizigers moeten na inreizen in de Filipijnen verplicht 14 dagen in quarantaine.

Reizigers met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning en houders van een Filipijnse 9E diplomatiek visum mogen de Filipijnen inreizen vanuit het vasteland China, Hongkong SAR of Macau SAR. Deze reizigers moeten na inreizen in de Filipijnen 14 dagen verplicht in quarantaine.

Reizigers mogen via het vasteland China, Hongkong SAR of Macau SAR de Filipijnen uitreizen met als doel in een ander land te gaan studeren.

Reizigers met de Filipijnse nationaliteit mogen de Filipijnen uitreizen en naar Hongkong SAR of Macau SAR reizen om daar werkzaamheden te verrichten. Zij moeten vooraf een verklaring ondertekenen als bewijs dat zij op de hoogte zijn van de risico’s om daar te wonen in verband met het COVID-19 virus.

Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten en de situatie kan snel veranderen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Meer informatie over tijdelijke maatregelen en toegang tot de Filipijnen voor reizigers kunt u lezen op de website van het Filipijnse Department of Foreign Affairs.

Update 14 februari 2020 :Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China naar de Filipijnen te verkleinen, voeren de lokale autoriteiten strenge immigratiebeperkingen uit. Alle buitenlandse reizigers mogen niet meer vanuit China, Hongkong SAR en Macau SAR naar de Filipijnen reizen. Sinds 14 februari 2020 is het wel weer mogelijk om via Taiwan naar de Filipijnen te reizen. Reizigers met de Filipijnse nationaliteit of reizigers met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning mogen nog wel via China, Hongkong SAR en Macau SAR naar de Filipijnen reizen. Bij aankomst in de Filipijnen moeten zij 14 dagen in quarantaine. Reizigers met de Filipijnse nationaliteit of met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning mogen de Filipijnen niet uitreizen en overstappen via deze landen. De reisbeperkingen gelden ook voor passagiers die alleen overstappen in deze gebieden.

Origineel 11 februari 2020 : Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus uit China naar de Filipijnen te verkleinen, voeren de lokale autoriteiten strenge immigratiebeperkingen uit. Alle buitenlandse reizigers mogen niet meer vanuit China, Hongkong SAR, Macau SAR en Taiwan naar de Filipijnen reizen. Reizigers met de Filipijnse nationaliteit of reizigers met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning mogen nog wel via China, Hongkong SAR, Macau SAR en Taiwan naar de Filipijnen reizen. Bij aankomst in de Filipijnen moeten zij 14 dagen in quarantaine.

Reizigers met de Filipijnse nationaliteit of met een Filipijnse permanente verblijfsvergunning mogen de Filipijnen niet uitreizen en overstappen via deze landen. De reisbeperkingen gelden ook voor passagiers die alleen overstappen in deze gebieden.

Bovenstaande is ingegaan op 11 februari 2020. Check ook steeds het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Ook voor u: