• UPDATE : 01-03-2020

Het alert niveau is 2 (van de 5). “Bij Alert Level 2 kunnen plotselinge stoom-aangedreven of freatische explosies, vulkanische aardbevingen, asafzetting en dodelijke ophopingen of verdrijvingen van vulkanisch gas optreden en gebieden in Taal Volcano Island (TVI) en langs de kust bedreigen,” 

  • UPDATE 13-01-2020 18:00

De Taal-vulkaan, 60 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, is actief. De overheid heeft het alert niveau voor de vulkaan verhoogd naar 4 (van 5). Dit betekent dat op korte termijn een uitbarsting mogelijk is. In Manilla valt vulkanisch as. Vermijd het gebied 14 km rond de vulkaan Taal. Volg de aanwijzigingen van de lokale autoriteiten op en houd het lokale nieuws goed in de gaten. Het internationale vliegverkeer kan vertraagd zijn of uitvallen.

UPDATE : (12-01-2020 18:00 PM)

De Taal-vulkaan, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, is actief geworden. De overheid heeft het alert niveau voor de vulkaan verhoogd van 3 naar 4. Dit betekent dat op korte termijn een uitbarsting mogelijk is. In Manilla valt vulkanisch as. Het internationale vliegveld is gesloten. Het is verboden om naar de Taal-vulkaan te gaan. Bent u in het gebied rond de vulkaan? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

OORSPRONKELIJK (12-01-2020 : 12:00 PM)

De Taal-vulkaan, 100 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manilla, is actief geworden. De overheid heeft het alert niveau voor de vulkaan verhoogd van 2 naar 3. Dit betekent dat op korte termijn een uitbarsting mogelijk is. Het is nu verboden om naar de Taal vulkaan te gaan. Bent u in het gebied rond de vulkaan? Volg dan de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. 

Op de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie treft u dagelijkse bulletins met meer informatie over de vulkanen van de Filipijnen.  U treft deze bulletins op deze pagina aan.

Op deze pagina treft u een uitleg aan van de verschillende waarschuwingsniveau’s.

Mount Taal in de provincie Batangas van de Filipijnen is een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Van deze vulkaan zijn 35 uitbarstingen bekend, waarbij veel slachtoffers gevallen zijn.

De vulkaan ligt op Vulcano Island in het Taalmeer. De vulkaan is een zogenaamde caldeira. Dit is een steile, kegelvormige vulkaan met een diepe wijde krater. De kegel is samengesteld uit dunne fijne stof. Het kratermeer van de vulkaan is 1,9 km in doorsnee, blauwgroen van kleur en maximaal 76 meter diep.

Sinds 1977 is de vulkaan niet meer uitgebarsten, maar sinds 1991 is hij wel diverse malen onrustig geweest.

Mount Taal is een van de zestien Decade Volcanoes die zijn aangewezen door de IAVCEI in verband met hun geschiedenis van grote uitbarstingen en de nabijgelegen bewoonde gebieden.

Ook voor u: